• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Badförbud i Malmös hamnar stoppar inte badentusiaster

Publicerad

Soliga och varma dagar i Malmö är frestelsen stor för stadsbor att bada i närmaste vatten. Men det som är härligt kan vara både farligt och olagligt. Vid Glasbrukskajen i Limhamn badas det trots badförbud.

– Det är tyvärr inte tillåtet. Det är ett hamnområde och hamnförvaltningen tillåter inte att man badar i hamnarna, säger Jesper Hallberg, kustingenjör i Malmö stad.

Varför får man inte det?

– Det är mycket båttrafik, det är spontana och tillfälliga föroreningar från båtar. Men det här är även ett inhägnat område så vattenomsättningen blir väldigt dålig i relation till hur mycket dagvattenbrunnar och utsläpp som kommer ut i detta vattenområde, säger han till SVT Nyheter Skåne.

Jesper Hallberg, kustingenjör i Malmö stad. Foto: Linda Fridh/SVT

Enligt de lokala ordnings- och säkerhetsföreskrifterna för Malmö hamn och Limhamns Norra hamn, där Glasbrukskajen ingår, gäller badförbud inom hamnområdena såvida hamntrafikorganisationen inte meddelar något annat. Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot förbudet kan dömas till penningböter enligt 3 kapitlet 22 § i ordningslagen.

Men trots att det är förbjudet att bada från Glasbrukskajen i Limhamn, är det många som ändå inte kan låta bli att hoppa i.

– Vi är sugna på att bada så vi vill i, säger Daniel, en av de solbadande ungdomarna på kajkanten i Limhamn.

– Alla badar ju här ändå, säger Marcus, en annan badentusiast.

Är du inte rädd för att det finns något giftigt i vattnet?

– Nej, absolut inte. Det här är ju Öresund, säger han.

Vid Glasbrukskajen i Limhamn vill många bada trots att det råder badförbud. Foto: Linda Fridh/SVT

– Jag förstår att man badar när temperaturerna sticker upp. Har man tur så händer ingenting. Har man otur och det skulle vara en tillfällig förorening eller att det kommer en båt i närheten så kan man komma till skada, säger Jesper Hallberg.

Enligt honom är intresset stort för att Malmö stad ska utveckla sina gamla industrihamnar till nya badplatser.

– Det är klart att vi jobbar stenhårt med att försöka få det på plats. Men det är en sak att anlägga en badplats och att lösa det tekniskt. En annan sak är att kunna förvalta den.

Skulle det vara möjligt att göra det här till bra badplatser?

– Jag är ingenjör, så allt är möjligt! säger Malmö stads kustingenjör Jesper Hallberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.