• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Simrishamns kommuns vädjar till allmänheten att inte besöka Knäbäckshusens strand. Hittills med klent resultat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Simrishamns kommuns vädjar till allmänheten att inte besöka Knäbäckshusens strand. Hittills med klent resultat. Foto: Hans Larsson/SVT

Badlivet i full gång på ”avstängd” paradisstrand i Simrishamn

Publicerad

Det märks inte mycket av, beslutet att hålla Knäbäckshusens strand sommarstängd. Trots en massiv skyltkampanj om att låta naturen återhämta sig väljer många badsugna att klättra ner på den sargade strandslänten.

Det är efter vinterns tuffa stormar som Simrishamns kommun försöker bomma igen kustremsan mellan Knäbäckshusen och Vik, ofta omnämnd som Sveriges vackraste strand.

Med klent resultat, visar det sig när SVT besöker platsen.

– Varför åka till Söderhavet när man kan gå hit? säger Anders Nylén, en av många badande som valt att ignorera kommunens vädjanden.

Aggressiva besökare

Linda Larsson, enhetschef med ansvar för kommunens offentliga miljöer, döljer inte sin besvikelse över invasionen.

– Det är värre än väntat, att så många ignorerar de skyltar vi har satt upp. En del besökare blir dessutom aggressiva mot våra naturvärdar som försöker upplysa om riskerna för ras på platsen, säger Linda Larsson till SVT Nyheter.

Enligt henne har kommunen ingen laglig rätt att hindra någon från att besöka platsen, endast länsstyrelsen kan besluta om ett formellt tillträdesförbud.

Se videon från ”Sveriges vackraste strand” och möt några badgäster som trotsar kommunens försök att hålla den avstängd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.