• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Vaknar varje natt och plågas av minnen”

Uppdaterad
Publicerad

Många judar som flytt till Sverige undan förintelse och förföljelse, känner igen sig i dagens flyktingar. Idag presenterades en bok med tio berättelser från överlevare och deras familjer.

Bakom ordentliga järndörrar i den Judiska Församlingens lokaler radas de tio författarna upp framför podiet. ”Har man inte varit med så kan man inte riktigt förstå” är temat för projektet som också innefattar en utställning på Malmö Museer.

Det var Frank Kelber, 75 år, som inspirerade till boken ”Minnenas Arv”, när han hade svårigheter att förmedla sina erfarenheter till sina barn.

Han vaknar varje natt då minnen från det förflutna söker honom.

– Man har med sig sitt flyktingskap genom hela livet, säger han med låg röst.

Flera av de åldrade flyktingarna menar att ingen ville lyssna på deras historia när de först kom till Sverige, att den ansågs ointressant.

”Tillbaka på ruta ett”

De tio personer som kommer från tre generationer berättar i boken om hur deras flyktingbakgrund påverkat familjerna. Med dagens flyktingsituation saknas heller inte paralleller till deras egen historia.

– Visst känner man igen skräcken och längtan till att förenas med sina familjer, berättar Lea Gleitman som är 91 år.

Inför bilden av den treårige pojken på stranden reagerade Anna Grüner mycket starkt.

– Det var fruktansvärt och jag tycker tyvärr att vi är tillbaka på ruta ett igen, säger Anna Grüner, 88 år.

Dagens situation upprör

De dagsaktuella bilderna på taggtråd som rullas ut, tårgas och vattenkanoner mot flyktingfamiljer gör många i rummet förfärade.

– Jag tycker det är som Auschwitz, säger Frank Kelber.

– Man måste välkomna flyktingarna, historien har visat vad som händer om vi inte gör det, Lea Gleitman.

Frank Kelber menar att han just nu är mycket stolt över Sverige.

– Sverige är ett fantastiskt land och de människor som hjälper gör det med hjärtat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.