Redan 2009 kallas föräldrarna till ett möte med flera höga chefer inom den aktuella kommunen. Föräldrarna har vid det tillfället två skolpliktiga barn, men lyckas få Ystads kommun att bedöma barnen som ”varaktigt vistandes utomlands”. Den svenska skolplikten upphör alltså.
Föräldrarna säger att barnen studerar i hemmet via en online-baserad skola i USA. En ordentlig kontroll från kommunens sida då, inför skolstarten i augusti 2009, hade visat att allt inte stod rätt till.
Framgångsföretag med showroom i New York
Istället går åren och barnen blir utan skolgång. I olika sammanhang rapporterar föräldrarna för Ystads kommun och Skatteverket om familjens framgångsrika bolag. Ingenting uppdagas av kommunen, barnen lever av allt att döma helt isolerade i familjens bostad.
Föräldrarna uppger att familjen vistas i Frankrike, USA och Danmark, har storslagna framtidsplaner för parets företag och ett showroom på Manhattan i New York. Detta framgår av den granskning av fallet med Österlen-familjen och de isolerade barnen som tidningarna Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad gjort.
Våren 2018 inleder Skatteverket en utredning som ska komma att förändra allt. Myndigheten upptäcker då att pappan fått sjukersättning i närmare tio års tid. Mamman har varit sjukskriven sedan 2015. Inga indikationer på några utlandsresor, inga pass utfärdade till parets barn.
I maj 2018 är de fem barnen mellan 4 och 18 år gamla. Fyra av dem borde gå i skolan, men har aldrig gjort så – någonstans. Men mammans berättelse är annorlunda: Det finns planer hos barnen att bli polis, och studera på konstskola. Ett av barnen uppges läsa en Hermods-kurs.
Skatteverkets stämpel: ”Okänt land”
Men när Skatteverkets utredning är klar finns inga spår av genomförd utbildning: inte vid den skola i Kalifornien som familjen uppgett, inte hos den svenska ambassaden i Washington DC, inte heller hos utbildningsföretaget Hermods.
Myndigheten skriver ”okänt land” om de fem barnen i sin utredning, och larmar därefter den aktuella kommunen. När sommaren står för dörren, 2018, får skolchefen i kommunen nys om situationen hos den aktuella familjen efter tips från en handläggare. Skolchefen får snart reda på att socialförvaltningen nu utreder familjen.
Den 21 augusti mejlar kommunens nyligen tillträdde skolchef till den aktuella Kalifornien-skolan. Svaret från rektorn kom efter några timmar:
”De är inte elever på vår skola.”
Vill inte skuldbelägga tidigare chefer
Den 29 augusti agerar myndigheterna. Polis och socialsekreterare åker ut till den aktuella bostaden. Socialtjänsten fattar där och då beslut om att akut omhänderta de fyra minderåriga från syskonskaran, som levt helt isolerade från omvärlden under hela sin uppväxt.
Besluten om att barnen i den aktuella familjen inte skulle omfattas av skolplikt, utan bedömas som ”varaktigt vistandes utomlands”, fattades av tidigare chefer i kommunen. Skolchefen som började undersöka familjen, vill dock inte lägga någon skuld på sina föregångare:
– Folk har gjort det de trott har varit rätt. Men jag beklagar att det genom historien inte har gjorts noggrannare kontroller på den här förvaltningen, säger Dennis Hjelmström, skolchef vid Ystad kommun, till Sydsvenskan/HD.
Skolinspektionen inleder nu en granskning om Ystads kommun har gjort det som krävs för att säkra rätten till utbildning.
– Det är allvarliga uppgifter om barn som under så lång tid varit helt utan utbildning, säger Elizabeth Malmstedt, enhetschef vid Skolinspektionen, till TT.