– Många hör av sig till oss på sociala medier och undrar om de kan komma med sina barn. Och idag har vi ungefär tio nya barn som deltar i lektionerna, säger Olga Matishak.
Hon är med och administrerar Ukrainska skolan, en föräldraledd förening som funnits sedan 2014.
Föreningen startades som ett sätt för barn med ukrainskt påbrå att praktisera sitt modersmål och knyta kontakter. Och medan barnen har lektioner får föräldrar en chans att prata.
– Just nu är dessa stunder extra viktiga. Vi pratar om våra familjer och vänner som fortfarande befinner sig i Ukraina, och vår oro, säger hon.
”Vi försöker hjälpa de nyanlända att få en bra start”
Bland föräldrarna och barnen finns där också nya ansikten sedan några dagar tillbaka. Bland annat Anna Lisivneko, som flydde från Kiev tillsammans med sin son och kom fram till Malmö den tionde mars. Hon säger att omställningen är stor för dem båda.
– Vi är säkra här, men Ivan är orolig över hur vi ska leva här. Min son inser att vi börjar om på noll nu, säger Anna Lisivneko.
Svårt att prata med barnen om kriget
Medan barnen sitter i klassrummet och leker namnlekar så hjälps föräldrarna åt försöka ge de nyanlända en bra start på tillvaron.
– Vi förklarar hur de ska göra på Migrationsverket, vem de kan söka sig till och så vidare. Men mest tror jag att de, och vi alla gläds åt att ha människor att prata med i denna tid, säger Olga Matishak.
Och hur pratar ni om kriget med barnen?
– Det är svårt. jag tycker inte att vi ska gömma ämnet från barn, men vi anpassar det till en viss nivå, så att säga.
Följ med in på Ukrainska skolan i videon ovan.