Beslutet fattades av lagmannen vid Malmö tingsrätt Eva Wendel Rosberg i dag. Hela rätten betraktas som jävig, två juristdomare och fyra nämndemän.
– Jag har aldrig hört talas om något liknande, säger chefsåklagaren Solveig Wollstad. Det är tråkigt det som hänt men det är ändå en korrekt hantering av tingsrätten.
Det var Solveig Wollstad som slog larm till tingsrätten om en händelse vid fredagens förhandling. I en paus lämnade en av domarna en lapp till till åklagaren med ett förslag till en förändrad gärningsbeskrivning
– Det skulle kunna tolkas som att rådmannen betraktar de åtalade som skyldiga, säger hon.
Rättegång sedan oktober
Ett sextiotal personer – allt från domare och nämndemän till poliser och samtliga 22 åtalade med sina försvarsadvokater – trängdes i Malmö tingsrätts nybyggda säkerhetssal när rättegången inleddes den 24 oktober i fjol. Sedan dess har det varit förhandling flera dagar i veckan. Huvudmännen har varit på plats under hela förhandlingen, försvararna likaså – men de åtalade ”säljarna” har inte behövt vara med varje dag.
Under mastodonträttegången har dessutom ett sjuttiotal drabbade från hela landet hörts – antingen via videolänk från andra tingsrätter eller på plats i Malmö.
29 förhandlingsdagar var redan avklarade, bara fyra återstod.
Kostar flera miljoner
Nu måste man alltså börja om från början.
– Det kommer säkert att ta mellan fyra och fem månader, tror Solveig Wollstad.
Fadäsen kommer att kosta åtskilliga miljoner. Hur många ville ingen spekulera kring under tisdagen.
– Men bara lönekostnaderna för tre åklagare blir ju över en miljon, konstaterar Solveig Wollstad.
Till det kommer ersättningar till ett stort antal advokater, lön till nya jurister och ersättningar till nämndemännen. Till det kommer kostnader för att kalla in vittnen och mycket annat.
”Anmärkningsvärt och olämpligt”
Tingsrättens beslut förvånade Peter Islander, hovrättsråd på hovrätten i Göteborg.
–Jag trodde att domstolen skulle välja att låta rättens andre ordförande ta över och fortsätta förhandlingarna. Men jag vet inte mer än vad som tidningarna skrivit och förutsätter att de två andra yrkesdomarna inte kände till något om lappen till åklagaren.
Roberh Nordh, docent i processrätt på Uppsala universitet, betecknar lapputbytet mellan domaren och åklagaren som en i allra högsta grad allvarlig händelse.
-Jag har över huvud taget aldrig tidigare hört talas om något sådant, säger han.
Även Nordh understryker att en domstol inte får utöva påtryckning, ge någon anvisning eller råd till någon av parterna om hur de bör föra sin talan.
-Att i smyg utbyta lappar med åklagaren är både anmärkningsvärt och olämpligt. Här ser det ut som om domaren har passerat alla gränser för hur en domare får agera, säger Roberth Nordh.
Från rättegången 8 januari
Rättegången startade 24 oktober
Åtalet mot 118 108 10 oktober
Fakta: Bluffrättegången
* Företaget 118 108 misstänks ha skickat falska fakturor för miljontals kronor till småföretagare över hela landet. Rättegången mot 22 personer, varav tre misstänkta huvudmän, som åtalats för grovt bedrägeri pågår i Malmö tingsrätt. Utöver misstänkta huvudmän är 19 ”säljare” åtalade.
* Främst äldre småföretagare har varit i företagets sökljus. I samtalen från företaget 118 108 har det aggressivt påståtts att de ofrivilliga kunderna köpt internetannonser.
* Totalt har bluffarna dragit in 4,2 miljoner kronor på att sälja något som åklagarna betraktar som värdelöst.
* 438 personer har betalat fakturorna. Över 700 har krävts på saftiga belopp, men aldrig överfört pengar – i så fall hade företaget lurat till sig ytterligare drygt 21 miljoner kronor. (TT)