Beslut: Skånetrafiken höjer biljettpriserna kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

Skånetrafikens biljetter på bussar och tåg blir upp till tio procent dyrare från den första februari. Beslutet togs på fredagen.

Kollektivtrafiknämndens ordförande Carina Zachau (M) är osäker på hur skåningarna kommer att reagera på prishöjningarna.

– Jag hoppas och tror att de har förståelse för att vi har ett krav om att budgeten måste vara i balans, säger Carina Zachau.

Prishöjningarna tros öka Skånetrafikens intäkter med 174 miljoner kronor. Treklövern med Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna vann omröstningen i kollektivtrafiknämnden med stöd av Sverigedemokraterna.

S ville höja två procent

Oppositionen är mycket kritisk mot beslutet.

– Det är så dålig fingertoppskänsla. Vi har redan resenärer som är plågade av förseningar, nedskärningar, inställda tåg. Dessutom gör man det dyrare i en tid då resenärer jagas av andra prishöjningar, säger Andreas Schönström (S), andre vice ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Socialdemokraterna föreslog en höjning med två procent istället för närmare tio procent.

Kritik om sviket vallöfte

Schönström anser att Sverigedemokraterna sviker ett av sina viktigaste vallöften. I SD:s valmanifest i augusti inför regionvalet skrev partiet under rubriken ”En trygg, prisvärd och tillförlitlig kollektivtrafik”, i texten stod det ”för att få tillbaka resenärer inom kollektivtrafiken efter pandemin, är det extra viktigt att göra kollektivtrafiken prisvärd för alla resenärer”.

Niclas Nilsson (SD), ledamot i regionstyrelsen, anser inte att Sverigedemokraterna brutit sitt vallöfte genom att rösta för en höjning av biljettpriserna med upp till tio procent.

– Prisvärt betyder inte frysta biljettpriser eller att priset följer riksbankens inflationsmål på två procent, säger han.

– De tre partierna på vänsterkanten är kända för att ha mer pengar än alla andra, speciellt när de är i opposition, säger Niclas Nilsson (SD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.