I dag väntas Malmös miljönämnd fatta beslut om att tömma och städa ett tältläger på Industrigatan, vilket betyder att de runt 200 boende måste lämna platsen.
Ett 50-tal EU-migranter och en handfull aktivister har därför samlats utanför stadshuset för att protestera mot det kommande beslutet.
– Lägret betyder allt för oss. Det är vårt hem, det är där vi lever och äter, säger Sonia Dumitrus, en av de boende, till TT.
Hon berättar att lägret har skapat en trygghet för de boende. Utan det kommer alla att spridas för vinden och sova lite varstans i staden.
Kräver alternativ
Volontärer som är engagerade i lägret kräver att kommunen ordnar ett lagligt boendealternativ till EU-migranterna.
– Genom att fatta ett sådant här beslut utan att erbjuda en värdig plats att anvisa folk till, så tycker jag att man tydligt visar att man inte är intresserad av att hitta en långsiktig lösning. Varken för de här romerna eller för staden som helhet, säger Johanna Nilsson, från Nätverket romers rättigheter, till TT.
Allvarligt läge
På den privatägda ödetomten mitt i Malmö bor människor i skjul, husvagnar, bilar och tält – mot markägarens vilja.
Miljöförvaltningen anser att boendesituationen i lägret är så pass allvarlig att man måste agera omedelbart. Förvaltningen har tidigare försökt förbjuda boende på tomten, men det underkändes av både länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen, eftersom boendeförbudet inte riktades mot namngivna personer.
Nu planerar miljönämnden att fatta beslut om så kallad ”rättelse”. Detta kan bara göras i särskilda fall, bland annat om det finns risk för allvarliga skador, och innebär att lägret kan tömmas utan att de boende identifieras.
Men enligt volontärerna är Malmös agerande ovärdigt.
– Man säger med det här beslutet att alla inte är lika mycket värda. När detta hände i Frankrike för ett par år sedan sade svenska politiker att det var inhumant och ovärdigt att avhysa romer på det här viset, säger Johanna Nilsson.