Anticimex i Lund och Malmö har genomfört upp emot 60 procent färre saneringar jämfört med förra året. Foto: SVT/TT

Betydligt färre getingar i Skåne i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Aldrig har antalet getingar varit så litet som i år. Det menar Emil Boström på Anticimex i Lund som i år genomfört hälften så många saneringar jämfört med i fjol.

I Malmö har Anticimex genomfört nästan 60 procent färre saneringar än förra året.

– Jag har jobbat här i 17 år och detta är det minsta vi haft någonsin. Det är all time low, säger Emil Boström, platschef på Anticimex i Lund, där siffran är 53 procent lägre.

Statistiken visar att det är betydligt färre getingar i hela landet i år. Siffran för hela landet är 70 procent färre än förra året.

Vartannat år

Historiskt brukar vartannat år bli ett så kallat getingår. Det är inte helt fastställt varför det ser ut så, men det finns utmärkande faktorer som påverkar antalet getingar. Biologen Thomas Persson Vinnersten förklarar att det har med föda och konkurrens att göra.

– Getingar har en tydlig tvåårscykel. Det är lite svårt att säga varför det ser ut så. Dels kan det bero på vädret men också på konkurrens. Ökar konkurrensen bland drottningarna och det blir ont om boplatser och föda, blir det färre getingar året efter, säger han.

Viktig roll i ekosystemet

Att det var extremt varmt förra sommaren ledde till att det blev extremt många getingar. Emil Boström på Anticimex betonar att getingar har en viktig roll i ekosystemet.

– De är nyttodjur också, inte bara skadedjur. Skadedjur blir de när de sitter på fel plats och vi riskerar att råka illa ut. Annars äter de andra skadade insekter och är polinerare. Så sitter de på en plats där de inte stör, så ska man absolut låta dem vara, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.