Bibliotek i Malmö och bibliotekarie

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skyddsombudsstopp har införts på biblioteket Garaget i Malmö. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Bibliotek i Malmö stängt efter stök och oroligheter – skyddsombudsstopp utfärdat

Uppdaterad
Publicerad

Efter stök och bråk på biblioteket Garaget i Malmö har huvudskyddsombudet nu infört stopp för arbetet där. Malmö stad motsätter sig inte stängningen.

Nu håller biblioteket Garaget i Malmö tillfälligt stängt med anledning av incidenter som ska ha skett den senaste veckan. Ett beslut som huvudskyddsombudet för biblioteket har tagit.

Huvudskyddsombudet anser att arbetsgivaren inte kan trygga medarbetarnas säkerhet. Arbetsgivaren motsätter sig inte huvudskyddsombudets bedömning utan accepterar den tillfälliga stängningen, skriver kulturförvaltningen på Malmö stads webbplats.

”Biblioteket är tyvärr stängt fredag 25 oktober. Tack för din förståelse.”, står det på Garagets hemsida.

Kulturförvaltningens plan är att biblioteket ska öppna igen den 4 november. Foto: Bernard Mikulic

De senaste dagarna har ett antal hotfulla incidenter uppstått på biblioteket, enligt Malmö stad. Bland annat har en besökare som blivit avvisad återkommit till biblioteket och uppträtt aggressivt och hotfullt. Polis tillkallades vid denna händelse.

– Med höstlovet runt hörnet, då vi brukar ha extra många barn på biblioteket, är det väldigt beklagligt att vi behöver stänga. Men medarbetarnas och besökarnas trygghet är viktigast, säger Åsa Sandström, stadsbibliotekarie på Malmö stads webbplats.

Biblioteket ska nu ta fram en plan för att hantera situationen och förhoppningen är att biblioteket ska öppna igen den 4 november.

– I området runt Garaget finns det en social oro, något som vi märker av i allra högsta grad på biblioteket. Väldigt många barn i låg- och mellanstadieålder utan vuxet sällskap håller till på biblioteket under eftermiddagarna. Samtidigt ser vi en öppen droghandel som pågår utanför biblioteket. Så kan vi inte ha det, säger Åsa Sandström.

Garagets besökare hänvisas under perioden till närliggande bibliotek, exempelvis Stadsbiblioteket, Stadsarkivets bibliotek och Rosengårdsbiblioteket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.