Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ikoniska fotografier av Richard Avedon och Herb Ritts visas i Falsterbo i sommar. Vissa har inte tidigare ställts ut i Sverige. Foto: Gunilla Fritze/SVT

Modegiganternas bilder som aldrig tidigare har visats i Sverige – nu i Falsterbo

Publicerad

Sommarens utställning på Falsterbo Photo innehåller kändisar, muskulösa killar och ikoniska modebilder från 50-talet och framåt. Förevigade av de världsberömda fotograferna Richard Avedon och Herb Ritts. Men också färgbilder som aldrig tidigare har visats i Sverige.

– Alla kanske inte tilltalas av ett skelett men jag fascineras av det, säger Christina Lindquist, grundare av Falsterbo Photo.

Det är den amerikanska fotografen Richard Avedons alter ego som är Mr Comfort, ett skelett, som poserar tillsammans med Mrs Comfort i bildsviten som Claes och Christina Lindquist visar på ovanvåningen i deras museum för fotokonst i Falsterbo.

– Det är en dystopisk berättelse med 24 bilder där man väntar på jordens undergång. Det är färg och det är ganska ovanligt, säger Christina Lindquist.

Flärd och elefanter

Utställningen heter ”From Black to Color” och innehåller många av de amerikanska fotografernas ikoniska bilder, som till exempel Avedons ”Dovima with elephants” från 1955. Elefanterna är fastkedjade och modellen bär en klänning av Yves Saint Laurent.

– Vi är väldigt glad för att vi kan visa upp den, säger Christina Lindquist.

Muskelknuttar och supermodeller

Herb Ritts började sin karriär som fotograf på 1970-talet och blev snabbt känd för sina eleganta och skulpturala svartvita porträtt av kändisar och modeller. I utställningen visas flera bilder av unga muskulösa män.

– Det här är en av de dyra bilderna, säger Christina Lindquist och pekar på en bild av modellen Fred, som avbildas bakifrån så betraktaren ska se hans ryggtavla.

Berömda modeller i spritflaskor

På 90-talet gjorde Ritts reklambilder i färg vid Ishotellet i Jukkasjärvi med Några av dem visas i utställningen.

Utställning på Falsterbo Photo pågår till 19 januari nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.