Biodling tvingas flytta

Publicerad

Lina Norssell skördar ekologisk honung utanför Degeberga. Men nu har man börjat odla genmodifierad potatis på fältet intill.

– Det är ganska kallt och ruggigt i dag så det är inte så många som är ute och flyger, förklarar Lina Norssell och visar sin biodling utanför Degeberga.

Det börjar snart bli dags för skörd av honungen för Lina Norssell. Men samtidigt väntar ett ännu större jobb – på grund av den genmodifierade potatisen som odlas på försök alldeles nära.

– Nu kommer jag att flytta ungefär 30 bisamhällen, säger hon.

Hon har en bigård bara 100 meter från odligen av genmodifierade potatisen, och en annan, ungefär lika stor, en halv kilometer bort. Alla dessa bin har hon bestämt sig för att flytta.

Men Plant Science Sweden AB, ägt av tyska BASF, som står bakom försöket, anser att risken är minimal.

Plockar blomknoppar

– Dels är potatisblommor inte så attraktiva för bin eftersom de inte innehåller någon nektar, dessutom kommer vi att plocka bort alla knoppar innan blommorna öppnar sig i år, för att förhindra att pollen kan spridas, säger platschefen Iréne Kamnert.

Trots flytten har Lina Norssell bestämt sig för att lämna kvar ett bisamhälle – för att kunna analysera honungen och se om det faktiskt hjälper att klippa bort knopparna.

– Problemet är att om jag i efterhand får veta att jag fått in gmo-pollen i honungen så får jag inte sälja den – den får inte klassas som livsmedel så hela skörden måste kasseras, förklarar hon.

Informationen om odlingen fick hon först förra veckan, trots att potatisen var i jorden redan den andra maj. Men enligt Jordbruksverket har Plant Science skött sina åtaganden med kontakt med kommunen och annonsering i lokalpressen.

Förödande för ryktet

– Potatisen är i marken men det är inte så att den blommar. Från sättningen fram till perioden för blomning är det en ganska lång period, säger säger Iréne Kamnert.

Lina Norssell har i alla fall redan bestämt sig.

– Det är ju jättebra om det i efterhand visar sig att det inte var någon risk, men jag vågar inte riskera det eftersom det inte finns något system för ersättning om jag behöver kassera hela skörden, säger hon.

Men det ekonomiska är bara en sida av myntet.

– Det är förödande för mitt företag och rykte som kommer att spridas om det visar sig att jag har gmo i min honung, säger Lina Norssell.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.