Höstvetet står och vajar i väntan på skörd strax utanför Trollenäs i Eslövs kommun. Här håller biologer från Lunds universitet på att undersöka hur torkan påverkar alla de små organismer som bor på vetefältet. Till sin hjälp har de satt upp tak som ska simulera en ännu torrare miljö.
– Det kanske verkar lite fånigt att ha ett försök med simulerad torka när det är det torraste någonsin, men vi märker skillnad mellan de områden som har tak och de som inte har det, säger Katarina Hedlund, professor vid biologiska institutionen vid Lunds universitet.
Hög mullhalt
Hypotesen är att jordar med hög mullhalt bättre står emot både tider av torka och för mycket regn. Något som spås bli vanligare i takt med klimatförändringarna. Målet är att ta fram så detaljerad data att lantbrukare ska kunna beräkna hur mycket de kan tjäna på att öka mullhalten i jorden.
– Det vi gör är att försöka hitta siffror på hur en hög mullhalt hjälper lantbrukarna att få en skillnad.
Var vattenmättat i april
Försöken som planerats långt innan årets torka bröt ut görs dessutom på andra platser i Europa. I Spanien till exempel har det varit en ovanligt blöt sommar. Forskarna samlar in insekter och tar jordprover för att kunna mäta hur mycket svampar och bakterier det finns.
– Även om vi har extremt torrt i Sverige just nu så har vi följt de här fälten ända sedan i april och då var det riktigt vattenmättat från den regniga vintern.