• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Felix Havermark Naturskyddsföreningen visar blommor från blommande vägkant

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Felix Havermark visar upp en midsommarbukett med blommor från en vägkant i Malmö. Foto: Lilian Muhsin/SVT

Blommande vägkanter ska rädda flera arter

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Naturskyddsföreningen är Malmö kommun tredje bäst i landet på att arbeta med blomrika vägkanter för att främja den biologiska mångfalden och stoppa utrotningen av flera växt- och djurarter.

Som del av Naturskyddsföreningens projekt världens längsta blomsteräng ska den biologiska mångfalden bevaras genom att förvandla vägkanter till blomstrande nätverk för viktiga pollinatörer som bin, humlor och fjärilar.

– Det finns många likheter mellan ängsmarker och vägkanter, vilket gör att vägkanter blir en jättebra ersättning där våra hotade ängsväxter och vilda pollinatörer kan frodas och få ett litet paradis, säger Felix Havermark, projektkoordinator i syd.

Malmö tredje bäst i landet

Naturskyddsföreningens kartläggning av hur Sveriges kommuner jobbar med biologisk mångfald och blomrika vägkanter visade att Malmö stad är en av de kommuner som rankas högst.

– Det som är gemensamt för alla de som har kommit högt i undersökningen är att de har bra strategier och politiskt förankrade mål kopplade till biologisk mångfald och blomrika vägkanter, säger Felix Havermark.

Se inslaget för att höra mer om varför det är viktigt med miljöer för vilda pollinatörer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.