Vi träffar Magnus Röman som arbetar med att utveckla konceptet för MKB i Malmö. Lägenheten ligger i ett av de sex 55-plus hus man förfogar över. Magnus öppnar dörren på femte våningen och visar oss in i en luftig vitmålad lägenhet.
– Välkommen in i vårt ”vänskapsboende”. Här har vi sovrum ett och sovrum två. Det är de delar man hyr separat. Sedan delar man på resten av lägenheten, betättar Magnus Röman och visar runt.
Det är utan tvekan ett spännande projekt i ”socal kompetens” som nu MKB i Malmö vill lansera. Projektledare Magnus Röman har själv ett privat exempel.
– En person jag själv känner blev ensam och blev då sittandes i en för stor lägenhet. Hen hade en kompis och dom träffades då och då på kompisbasis. De gjorde en hel del grejer gemensamt och det utvecklades till att bli mer och mer dock utan att de var ett par. Det slutade med att de delade lägenhet med separata sovrum och delade på resten.
– De delar som blir gemensamma blir hall, badrum, kök, vardagsrum och det tredje sovrummet, vilket kan användas för övernattande gäster eller ett litet hobbyrum, berättar Magnus Röman medan vi går runt.
Utväg finns om man blir ovänner
Det kan också bli tal om ett generationsboende, men eftersom projektet genomförs i MKBs 55-plus hus, måste den yngre i boendet ha passerat den gränsen.
– Det vi tjänar på detta är nöjda kunder. De som bor här känner trygghet, vänskap och glädje istället för att sitta ensamma.
Den stora frågan sparar vi till sist och det är om att man nu blir ovänner, men det har man också försökt hitta en lösning på.
– Blir man ovänner så har vi en så kallad Trygghetsgaranti och då kan den som väljer att flytta ut bli erbjuden en tvåa eller mindre på området. Och den som stannar kvar har då möjlighet att hitta en ny vän eller kompis inom en månad eller denne kanske också väljer att flytta till tvåa eller liknande, säger Magnus Röman.
Ute på gatan träffar vi bland annat de äldre gentlemännen Lazar och Munaf som bägge har en något återhållsam inställning till projektet.
– Nu fyller jag 80 år om några månader, så det är inget för mig. Kanske om jag varit yngre och bott själv, säger Lazar Grujic med ett leende.
– Lägenheten är mitt hem och min frihet, jag vill kunna känna mig fri att vara hur jag vill där. Om jag skulle ta in en vän som inneboende finns det alltid en risk att vi skulle bli osams här hemma på ett sätt som påverkar vår vänskap, så låt oss istället vara vänner för evigt, aslutar Munaf Hilo Jaber med ett skratt.