Jarl Holmström, biträdande regionpolischef i polisområde syd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jarl Holmström, biträdande regionpolischef i polisområde syd. Foto: Linda Fridh/SVT

Polisen: Bomberna byggs i Skåne och säljs vidare

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i region syd har sedan flera år tillbaka sett organiserade kriminella i södra Sverige bygga bomber i Skåne. Bomberna byggs både för eget bruk men även för att andra ska kunna nyttja dem i resten av Sverige.

– Bomberna används långt utanför syds område men de är byggda här. Det finns en tradition och ett kunnande i vårt område, säger biträdande regionpolischef Jarl Holmström, till SVT Nyheter Skåne.

Antalet sprängningar i polisområde syd har ökat det senaste året. Flest sprängningar har skett i nordvästra Skåne framför allt i Helsingborg med omnejd. Det visar den senaste statistiken från polisen.

Bevisen sprängs bort

– Sprängningarna kommer ofta i sjok och används som hot inom den grova organiserade brottsligheten för att skicka signaler till andra kriminella, säger biträdande regionpolischef Jarl Holmström.

Uppklarningsgraden av sprängningar eller liknande brott är förhållandevis låg, enligt polisen.

– De här brotten är ofta svåra att klara upp eftersom man spränger bort bevisen. Kriminella kan utföra ett allvarligt hot med hjälp av sprängningar utan att behöva konfrontera eller träffa sin motståndare, säger biträdande regionpolischef Jarl Holmström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.