– Skjutningar i Malmö har inte bara minskat under den studerade perioden, det är också en lägre andel av alla skjutningar som har lett till att människor har skadats eller dödats, säger biträdande professor Caroline Mellgren i ett pressmeddelande från Brottsförebyggande rådet, Brå, som beställt utvärderingen.
Kanske andra anledningar
Även antalet sprängningar har minskat i Malmö sedan 2018. Trenden har varit betydligt bättre där än i Stockholm och även än i andra delar av södra Sverige. Brå anser att det finns mycket goda skäl att fortsätta att utveckla arbetet med strategin i Sverige, även om det inte går att fastslå att det är Sluta skjut som är förklaringen till utvecklingen i Malmö.
– Det finns inga andra insatser varken i Sverige eller internationellt som visar på lika tydliga nedgångar i våldet, säger Karin Svanberg vid Brå i pressmeddelandet.
Samarbete mellan flera
Sluta skjut har drivits i samarbete mellan Malmö stad, polisen, Kriminalvården och Brottsförebyggande rådet. Projektet har en amerikansk förlaga och bygger på så kallad gruppvåldsintervention.
Den går ut på att samla de mest brottsbelastade individerna och erbjuda dem ett val: antingen gå med i avhopparverksamhet, eller bli jagad av samhällets samlade resurser. En annan viktig lärdom är vikten av att engagera civilsamhället med föreningar, samfund och inte minst de boende i drabbade områden.
– Civilsamhället kan vara en väldigt viktig del i att den informella sociala kontrollen ökar och att man tydligt markerar att vi tycker inte detta är okej, säger Anna-Karin Ivert, professor i kriminologi vid Malmö Universitet.