Järn, kisel och aluminium är några av de vanligaste metallerna i jordskorpan. Lyckas forskarna få till rätt förbränning av dem så skulle det kunna vara ett klimatsmart alternativ till fossila bränslen som är helt koldioxiodneutralt, det vill säga inte släpper ut någon koldioxid alls.
– Det man letar efter är att få till en så effektiv förbränning som möjligt, så att man inte får några farliga utsläpp, säger Marcus Aldén, professor i förbränningsfysik vid Lunds tekniska högskola (LTH).
Världsunik laser
Själva förbränningen undersöks med avancerad världsunik laserteknik i olika laboratorier i Lund. Det är få grupper i världen som forskar på ämnet, men LTH samarbetar också med Eindhovens tekniska universitet i Nederländerna och även med McGill-universitet i Montreal i Kanada.
Även ammoniak är ett tänkbart bränsle som ska undersökas, eftersom det inte heller bildar någon koldioxid när det förbränns.
– Det är egentligen ett rätt så dåligt bränsle med låg förbränningshastighet och lågt energiinnehåll, men som har börjat bli intressant eftersom det inte släpper ut någon koldioxid. För att kompensera de bristande förbränningsegenskaperna kommer även sameldning med vätgas och ammoniak att studeras, säger Marcus Aldén.
Hopp för framtiden
Efter förbränning är tanken att man via elektrolys i ett slutet system ska kunna få tillbaka metallen igen och bränna den på nytt.
Det låter ju som en evighetsmaskin?
– Haha, det är det absolut inte. Man får ut energi när man förbränner metallpartiklarna, sen krävs det energi för att återskapa den rena metallen. Då är det viktigt att det sker med grön energi så att man inte biter sig i svansen och använder något energislag som ger en väldig massa koldioxidutsläpp, säger Marcus Aldén.