En Lex Sarah-utredning har genomförts och ärendet har skickats vidare till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Foto: Love Ahlstrand

Syskon for illa på familjehem i Malmö

Publicerad

Tre familjehemsplacerade syskon i Malmö har blivit omplacerade på grund av brister i hemmet de bodde på. Nu vill kommunen få ärendet prövat.

Under hösten 2016 började socialtjänsten i Malmö få in klagomål gällande tre familjehemsplacerade syskon. Arbetsmarknads- och socialförvaltningen har genomfört en Lex Sarah-utredning och ärendet har skickats vidare till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

– Vi har bedömt att det här är en så pass stor allvarlighetsgrad, säger Alisa Burek, planeringssekreterare på Socialtjänst Väster i Malmö.

De tre syskonen placerades på ett familjehem i januari 2016. Under den tidpunkten separerade paret som hade familjehemmet och kvinnan blev fortsatt familjehem ensam till barnen.

– Där är vi väldigt självkritiska. Bara för att man blir godkänt som ett par innebär inte det att man klarar det ensam, säger Stefan Svensson, enhetschef på Socaltjänst Väster.

Smutsiga kläder och brist på stimulans

Under hösten började förskolan och skolan framföra klagomål gällande smutsiga kläder och dålig mathållning.

Klagomålen fördes sedan vidare till familjehemmet och enligt socialtjänsten såg man då förbättringar. Men runt årsskiftet såg man åter igen brister vilket ledde till att en ansvarig utredare gjorde ett hembesök i familjehemmet. Då uppdagades det att hemmet bland annat var smutsigt och ostädat.

Därefter gjorde socialtjänsten en utredning om syskonen skulle få stanna kvar i familjehemmet eller inte.

I april 2017 bekräftades de tidigare klagomålen av den före detta maken i familjehemmet. Han framförde bland annat att bristerna i omvårdnaden även berörde brist på stimulans och dålig tandhygien. Syskonen blev omplacerade den andra maj till ett jourhem.

Hög arbetsbelastning i verksamheten

Enligt utredningen har bristerna bland annat berott på hög arbetsbelastning på grund av låg bemanning och en chef som ensam hade ansvar för två sektioner, däribland den sektion som hanterade det aktuella ärendet.

För att undvika att liknande inträffar i framtiden utökas personalen och det ska finnas mer tydlighet i arbetsprocessen med tydligare rutiner.

– Personalen ska ha en rimlig arbetsbelastning. Man ska gå igenom med sin sektionschef så man inte missar någonting, säger Stefan Svensson.

– Det är jättetråkigt att det har blivit så här. Den viktigaste lärdomen är att fortsättningsvis vara mer på tå vid seperationer. Där har vi brustit, fortsätter Stefan Svensson.

Just nu pågår arbetet med att hitta ett lämpligt familjehem till flickorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.