Bröderna Erik och Håkan Sibbesson på gården i Sibbarpsdalen utanför Näsum i Bromölla kommun

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nästa sommar kommer bröderna kunna ta vatten från dammen till odlingarna – något som kommer innebära en bättre nattsömn, enligt Håkan Sibbesson. Se mer i videoklippet. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Brödernas broccoliodling blir en damm – ska rädda framtida bärsäsonger

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen Skåne har 50 miljoner kronor att dela ut – men få lantbrukare ansöker om stödet man kan få för att anlägga en bevattningsdamm. Två som kommer ta del av stödet och som håller på att anlägga en damm är Erik och Håkan Sibbesson som bedriver bärodling utanför Näsum i nordöstra Skåne.

– Vi kommer kunna sova bättre om nätterna när vi vet att vattnet är säkrat, säger Håkan Sibbesson.

Bröderna Håkan och Erik Sibbesson bedriver bland annat jordgubbs- och hallonodling i Sibbarpsdalen utanför Näsum i Bromölla kommun. Det som tidigare var en broccoliodling håller nu på att förvandlas till en bevattningsdamm som ska säkra vattenförsörjningen på gården.

– Det har ju varit några tuffa år. 2018 var ju ganska torrt och det blev en tankeställare. Det här med vatten är ju viktigt – även för framtida generationer, säger Håkan Sibbesson.

Vid kommande torrår är tanken att bröderna ska kunna ta vatten från dammen för att vattna sina grödor.

Med den här dammen – skulle ni då klara ett 2018 till?

– Definitivt, säger Håkan Sibbesson.

Miljoner kan brinna inne – få söker investeringsstöd

Trots att man kan få investeringsstöd från länsstyrelsen på 30 procent av kostnaden för anläggandet av bevattningsdamm är intresset hos lantbrukare lågt.

– Det är bara ett fåtal som har sökt. Vi har fått in fyra ansökningar fram till i dag, säger Johan Wagnström, enhetschef på fiske- och restaureringsenheten på Länsstyrelsen Skåne.

Länsstyrelsen har 50 miljoner kronor att dela ut som stöd fram till 2029 – pengar som riskerar behöva skickas tillbaka till EU om inte fler lantbrukare ansöker.

– Jag tror många litar på gamla lösningar – men det blir allt svårare och allt mer oberäkneligt väder framöver, säger Johan Wagnström som tycker det är viktigt att lantbrukare ser över sin vattenförsörjning.

”Mycket pappersarbete och byråkrati”

För bröderna Sibbesson utanför Näsum fungerade stödet som en ”liten spark i ändan”, säger de – men det har varit krångligt att söka.

– Det är mycket jobb att få till det. Det har varit mycket pappersarbete och byråkrati men nu är vi igång i alla fall, så det är ju skönt, säger Håkan Sibbesson.

I videoklippet: Bröderna berättar bland annat hur dammen ska funka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.