Om förslaget går igenom kommer det skrivas in i ordningsstadgan att passiv insamling av pengar blir förbjudet på totalt fem utpekade offentliga platser. Bromölla blir då den tredje kommunen i Skåne, efter Vellinge och Staffanstorp, där ett tiggeriförbud införs.
Fyra partier bakom förslaget
– Vi anser att passiv pengainsamling tyvärr ofta göder människohandel. Det som folk lägger i tiggarnas burkar går inte till själva tiggarna, utan är en insamling till större organiserad brottslighet, säger Eric Berntsson (SD), ordförande i kommunstyrelsen.
Finns det bevis för att tiggeriet är organiserat eller brottsligt i Bromölla?
– Runtom i landet har de sprängt ligor som visar att det är på det viset, säger Eric Berntsson.
Sverigedemokraterna, Kristidemokraterna, Moderaterna samt Alternativet är för ett förbud.
De partierna som kommer rösta mot förbudet är Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Liberalerna och Centerpartiet. Ja-sidan har i dagsläget 23 röster mot nej-sidans 18.
-Vi tycker inte att man kan bekämpa fattigdom genom förbud, utan det behövs sociala insatser. Man lyckas inte genom att bestraffa människor som är utsatta. Det är viktigare att titta på andra utmaningar Bromölla har, där vi bland annat har mycket skadegörelse, säger Jenny Önnevik (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.
Två till tre tiggare vistas i kommunen
I Bromölla kommun brukar det finnas som mest tre tiggare. En av dem är en kvinna från Bukarest. I hemlandet har hon fyra barn att försörja. Kvinnan åker från Rumänien till Sverige flera gånger per år för att tigga till sig pengar och mat.
– Jag har inget jobb, inga pengar, ingenting. Många går förbi utan att ge något. Jag är här en vecka, sedan åker jag tillbaka, säger hon.
Om förslaget går igenom ska det godkännas av Länsstyrelsen i Skåne. Därefter införs det i de lokala ordningsföreskrifterna. Ett brott mot dessa kan ge böter.
Hör politikernas argument för och emot ett tiggeriförbud i inslaget ovan.