De som bor, arbetar och studerar på båda sidorna av Öresund kommer inte beröras av nya testkrav vid inresa Foto: Johan Nilsson/TT

Bropendlare slipper visa negativt covidtest

Uppdaterad
Publicerad

Bropendlare kommer inte behöva visa ett negativt covidtest när de nya inresereglerna till Sverige från Danmark börjar gälla den 28 december. Testkravet gäller inte heller för transitresor till och från Bornholm, uppger Øresundsbrokonsortiet i ett pressmeddelande.

Regeringens skärpta inreserestriktioner rör krav på att uppvisa ett test som är max 48 timmar gammalt oavsett vilket land man reser till Sverige ifrån.

Men de som bor, arbetar och studerar på båda sidorna av Öresund kommer inte beröras. Øresundsbrokonsortiet meddelar nu att man arbetar med att etablera ett snabbspår för pendlare, svenska medborgare och godstransporter, så att passagen via Öresundsbron ska bli smidigare.

Underlättar för pendlare

– Vi har full förståelse för behovet av att stoppa smittspridningen men för tusentals personer i Öresundsregionen är det avgörande att Øresundsbron är öppen för de många människor som har ett liv och arbete på båda sidorna av bron, säger Linus Eriksson, vd på Øresundsbron.

Han tillägger:

– Det gäller allt från pendlare som bor, arbetar och studerar i regionen till de som reser till och från Bornholm. Därför ser vi mycket positivt på att det finns flera undantag i dagens beslut om PCR-test vid inresa.

Detta gäller från 28 december:

Regeringen har beslutat att införa krav på att visa upp ett negativt provsvar från testning för pågående covid-19-infektion vid inresa till Sverige.Testningen för pågående covid-19-infektion ska ha utförts inom 48 timmar före ankomsten till Sverige.

Testkravet gäller

  • utländska medborgare som reser från länder inom EU/EES, inklusive Norden, eller från övriga länder, med vissa undantag
  • oavsett om man är vaccinerad eller har tillfrisknat
  • vuxna och barn över 12 år

Källa: regeringen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.