BT Kemi-skandalens Teckomatorp ska bli idyll

Uppdaterad
Publicerad

För många är Teckomatorp fortfarande förknippat med läckande gifttunnor, efter BT-kemiskandalen. Men nu vill kommunen stöpa om ortens profil och göra den till en idyll, med en byggtakt som västra hamnen i Malmö.

1975 hölls ett avgörande stormöte där ortsinvånarna krävde svar på vad som egentligen hände på nätterna på BT-kemiområdet.  Idag hålls fortfarande möten som handlar om gift och sanering, men stämningen och mötesdeltagarna är både betydligt lugnare och färre. Och idag handlar det mer om tåg än gift.

– Allt byggande har stått ganska still de senaste tjugo åren. Det är en trend som vi vill bryta nu, säger kommunalråd Olof Röstin (M) och fortsätter:

– Om fem år kommer vi i princip inte känna igen orten. Det kommer vara en enorm utveckling med tanke på att här kommer vara tågtrafik i en halt annan volym. Det innebär att den byggnationstakt som vi ser framför oss blir verklighet, det vill säga att här byggs det nästan som det byggs i Malmö och västra hamnen.

Märks fortfarande

Men för de som bor i Teckomatorp och Svalöv så påminns man fortfarande  historien. Pa Jammeh har bott på orten i fem år, men märker ändå av det som hände för 40 år sedan

– När folk frågar vart jag kommer från så brukar jag säga Teckomatorp, då säger de ”ah BT kemi”, säger han.  

Nu drar snart det sista saneringsarbetet igång, år 2020 ska sista giftet ska vara uppe ur marken. Men frågan är hur länge en bit av BT kemis skugga kommer hänga kvar över den lilla orten.

– Jag tror nog det finns en bra framtid för Teckomatorp. Men tyvärr tror jag nog ändå det är något som kommer finnas kvar, hur mycket vi än försöker att glömma det, säger Martin Vestman som står och väntar på bussen på väg mot Svalöv.

– Minnen finns och de ska vi ha. Jag tycker vi ska lära oss av den miljöskandal som detta innebar, att göra rätt för framtiden, säger Olof Röstin (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.