Sam en av skånska chaufförerna. Sitter i sin buss.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sam är en av skånska busschaufförer som nu sagt upp sig för att börja arbeta i Danmark i stället. – Passagerare tror att vi är arga, men vi är bara trötta, säger han. Foto: Firas Razak/SVT

Busschaufförer säger upp sig från Nobina: ”Vi har jättedålig arbetsmiljö”

Uppdaterad
Publicerad

Missnöje med arbetsförhållanden och lön. Det är skälen till att ett flertal skånska busschaufförer har sagt upp sig från Nobina de senaste månaderna för att istället börja arbeta i Danmark. Sam är en av dem.

Sam har under många år arbetat som busschaufför, både i Sverige och i Danmark. På senare år har han arbetat i Sverige men nu ångrar han sitt beslut.

– Jag gjorde ett stort fel i att komma tillbaka till Sverige och jobba här, säger Sam.

Han vittnar bland annat om långa dagar. Lönen på bussbolaget Nobina är också lägre än i Danmark. Han säger att han tjänar 12 000 kronor mer efter skatt när han arbetar i Danmark och då arbetar han ändå färre timmar och får även betalt för sina pauser.

– Man har inget liv. Du sitter bara i bussen och kör runt i Skåne, säger han.

Korta pauser

Schemat under den här dagen visar att han har tre pausmöjligheter på betald arbetstid. Oftast är dessa pauser runt 10 minuter långa. Men det är inte alltid som bussarna är i tid och vid förseningar minskar möjligheterna att ta paus.

– Om det förekommer ser vi väldigt allvarligt på det, säger David Erixon, kommunikationschef på Nobina, och konstaterar att chaufförerna ska kunna ta paus efter två och en halv timme enligt avtalet.

Långa uppehåll

Samtidigt kan Sam ha uppehåll på flera timmar under en arbetsdag. Uppehållen är sämre betalda och gör att arbetsdagarna blir långa. Nobina hänvisar till att det just nu pågår förhandlingar om nytt kollektivavtal.

Enligt Nobina är det ett 40-tal chaufförer i Skåne som har slutat hos bolaget de senaste tre månaderna.

Sam är en av dem och väntar nu på att få starta sitt nya arbetsliv i Danmark.

– Nu kan jag till exempel börja klockan tio på morgonen och sluta fem.

I videon ovan kan du se hur en arbetsdag för Sam kan se ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.