En skiss över hur cykelmotorvägen skulle kunna se ut över ett landskap mellan Lund och Malmö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Idén är att bygga cykelmotorvägen i luften helt i trä över både samhällen och landskap. Skisserna visar hur det skulle kunna se ut mellan Lund och Malmö. Foto: Skanska Teknik/SVT

Byggföretagets idé: Så kan en cykelmotorväg i luften se ut mellan Lund och Malmö

Publicerad

En motorväg i luften för cyklister – den idén har byggföretaget Skanska tagit fram. Skisserna gäller sträckan Lund-Malmö och syftar till att underlätta för cykelpendlare. Men intresset från kommunerna är än så länge svalt.

Att bygga en cykelmotorväg i trä ett par meter upp i luften skulle göra att man kan undvika långa utredningsprocesser från Trafikverket, menar byggföretaget. Det skulle inte heller konkurrera med biltrafik eller fotgängare på samma sätt.

– Vi vill med det här kunna inspirera till att det finns andra sätt att tänka som kan göra att omställningen går mycket fortare, säger Lennart Stenman, marknadschef på Skanska.

Slipper övergångsställen

Företaget tror att idén skulle kunna fungera i flera delar av landet. Den grundar sig i klimatomställningen, att fler behöver välja bort bilen och att det då ska finnas goda förutsättningar om man väljer cykeln i stället. Att bygga cykelväg i luften skulle göra att det går snabbare då cyklister skulle slippa övergångsställen och samma konkurrens om cykelvägen, menar Skanska.

Svalt intresse från kommunerna

För att förverkliga idén krävs det dock att de berörda kommunerna vill betala för den. SVT Nyheter Skåne har frågat representanter i Lund, Malmö, Staffanstorp och Burlöv om de skulle vara intresserade av att ha en cykelmotorväg genom kommunen.

Malmö stad och Lunds kommun är mestadels positiva till idén men ingen av kommunerna är intresserade av att vara med och finansiera bygget. Staffanstorps kommun vill snarare utveckla den cykelväg som redan finns. Ingen från Burlövs kommun har svarat på frågorna.

Se skisserna över hur cykelmotorvägen skulle kunna se ut i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.