Skåneläkaren har skrivit ut cannabis till många smärtpatienter – men i många fall utan någon särskild motivering i journalen, enligt Ivo:s utredning. Foto: AP/Ted S. Warren

Cannabisläkare kritiseras –skrev ut recept efter videosamtal

Uppdaterad
Publicerad

Polisen stoppade en narkotikapåverkad förare – som hade recept på medicinsk cannabis från en Skåneläkare som nu riskerar prövotid. Inspektionen för vård och omsorg menar att han agerat oskickligt i flera patientfall.

Mottagningen där cannabisläkaren arbetade tidigare förbjöds av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) efter att det bland annat framkommit att medicinsk cannabis skrivits ut till barn.

Efter det har läkaren jobbat på en ny klinik med ett snarlikt namn och efter att Ivo fått in anmälningar om den aktuella läkaren inleddes en granskning av hans journalhandlingar.

Inga fysiska undersökningar

Flera patienter har fått cannabis utskrivet utan att läkaren utfört några fysiska undersökningar, enligt Ivo:s utredning.

Läkaren har även skrivit ut cannabis till personer med tidigare missbruk, skriver Ivo, och han har inte tillräckligt gått igenom sina patienters sjukdomshistoria.

Läkaren: Patienter dolde missbruk

Läkaren å sin sida menar att han bara skriver ut cannabis till personer som länge använt till exempel morfinpreparat utan effekt. Han skriver inte ut cannabis till personer med missbruk, men – säger han – det har framkommit att enskilda patienter dolt sitt missbruk under utredningar. När det framkommit avslutas patienterna, säger han.

Läkaren säger att han inte gör fysiska undersökningar, men att han utgår från undersökningar som andra läkare gjort.

Ivo vill se prövotid

Ivo anser att läkaren ska genomgå en prövotid på tre år. Ärendet har skickats till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd som ska fatta beslut.

SVT Nyheter Skåne har sökt kliniken och läkaren i fråga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.