I Skåne har regionen sett en nedåtgående trend i amning sedan 20 år tillbaka. Foto: TT

Chatt: Måste man amma?

Publicerad

Enkelt och problemfritt eller ångestfyllt och jobbigt? Upplevelsen av att amma sitt barn kan se helt olika ut. Det finns flera fördelar med att amma sitt barn men om någon inte kan eller vill – måste man amma?

Vad tycker du? Hur såg din upplevelse ut? Dela med dig i chatten nedan!

Måste man amma – vad tycker du?

Sara. • När det inte funkade med amningen med mitt första barn så sa BVC-sköterskan, en dam i 70-årsåldern : ”ingen fara, jag har tre vuxna barn som jag inte har ammat alls och de mår alldeles utmärkt”.
Dessförinnan hade hon förstås talat väl om amning men kunde absolut förstå att man inte kunde fortsätta . Så inget skuldbeläggande alls, det kändes väldigt bra.
Det funkade mycket bättre med amningen med mitt andra barn.

Stort tack alla som så generöst delat med sig av upplevelser och erfarenheter. Nu stänger vi chatten för den här gången.

Mikael Engdahl • Jag som pappa fick nog något som inte många pappor får känna vid denna tid, närhet.
Jag kunde packa vagnen och ge mig ut en hel dag medans min fru kunde återhämta sig.
Min fru kämpade också med att vara perfekt på alla sätt samtidigt som mjölken stockade sig och frustrationen ökade.
Med ett enkelt piller och ett gemensamt beslut så började vi att leva.
Det är familjens beslut och ingen annans.

Orvar • Som pappa till en dotter och partner till en mamma som gick igenom en graviditet från helvetet var det väldigt skönt att kunna vara delaktig och hjälpa till från början att avlasta mamman och dessutom komma närmre barnet. Funkar det så funkar det, men det är inte för alla.

Hej! Trevligt med en pappa i chatten!

Maria • Jag upplevde smärta de första 1-2 månaderna av amning och var nära att sluta. Lyckligtvis hann smärtan gå över innan dess och istället utvecklades vår amning till något av det mysigaste och bästa i mitt liv, det önskar jag att alla mödrar får uppleva!

Camilla • Nej man måste inte amma. Tror att de flesta vill och när man vill ska man få stöd. Men det vore också bra att fundera på vad en kämpig amning gör för anknytningen. Om mamman inte tycker om det, är det bättre än att barnet får flaska? Jag ammade mitt första barn länge, och ammar mitt andra just nu och ett problem är att den starka "anknytningen" eller vanan att ammas på natten helt har ställt till det för mig och min sambo. Våra barn har inte velat bli lagda av sin pappa och eftersom det bara är jag som kan ta nätterna, blir det otroligt tungt när sömnen inte funkar. Om pappan får samma chans till anknytning och trygghet är det lättare att dela

Upplever ni att omgivningen haft synpunkter på om ni ska amma eller inte?

Kejsarsnitt • Jag födde min son via kejsarsnitt och han var så hungrig och bröst mjölken kom inte igång direkt. Han fick ersättning efter några timmar och sedan dess har han aldrig velat ha bröstet. Efter 6 månader av pumping med mindre än 20ml mjölk per dag så sa min man att jag ska sluta ploga mig själv och sluta.

Kan tillägga att jag har väldig stark anknytning till min son och han är 13 år nu

Anna • När jag fick min första dotter och ammade henne så kräktes hon kaskader varje gång, hur jag än gjorde…efter 3 månader gav jag upp och började med ersättning istället, och det visade sig att mjölken jag hade i brösten inte var bra för mitt barn! Samma sak hände med barn nr 2, men där gav jag upp efter en månad….jag fick bra stöd på den tiden, ingen kom med ”tjat” utan dom stöttade mig hela tiden…Själv är jag ammad i 9 månader men har ändå fått astma, allergier och dålig mage, vilket experterna säger att man oftast inte får om man ammas…
Att flaskmata sina barn kan ge en fantastisk kontakt ändå, så nej, jag tror inte att det alltid är bäst att amma sitt barn…

Anna • Jag önskar att det inte var så mycket fokus på att ansvaret på att amningen funkar ligger på mamman. Eller så kändes det åtminstone när man var nyförlöst. Alla tips nämner att man ska "se till" att barnet får rätt grepp om bröstet. Vissa böcker jag läste sa också att om inte barnet får rätt grepp första amningstillfället så kommer det aldrig att få det, ungefär. Mitt första barn kunde aldrig få till rätt grepp, hon gapade för lite. Smärta och mjölkstockning följde. Hon hade kort tungband, som inte behövde rättas till enligt vården. Hon fick aldrig till "rätt grepp" men jag ammade ändå i tio månader. För mina andra två barn var det lättare. Men ändå: det är bra att vara medveten om att det inte är smärtfritt, det var i alla fall inte min upplevelse. Men trots för lite mjölk och smärtor ammade jag alla barn i ca 10 månader. Det är fel av BVC och vården att ge intrycket av att amning ska vara smärtfritt och lätt, då känner man sig misslyckad när det inte är så.

Region Skåne ser en nedåtgående trend i antalet mammor som väljer att amma. SVT Nyheter Skåne har träffat Amanda Martinsson som efter en månads ångestfyllda försök valde att sluta amma sin dotter.

– Varje gång fick jag ett otroligt ångestpåslag, och det kändes som att jag i princip bara ville försvinna från jorden, säger Amanda Martinsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.