Sven Karlsson är chefsläkare på Skånes universitetssjukhus. Foto: Anders Eeg-Olofsson/SVT

Chefläkaren om vårdpersonalens agerande: ”Tror inte det beror på slarv”

Publicerad

Enligt chefläkaren på Skånes Universitetssjukhus i Malmö har flera personer ur allmänheten hört av sig och påpekat att vårdanställda syns i arbetskläder utanför sjukhusområdet. Han säger att allmänhetens oro måste tas på allvar.

När chefläkaren på SUS, Sven Karlsson, ser bilderna på sjukvårdspersonal i arbetskläder som köper lunch utanför sjukhusområdet så betonar han den policy som finns:

–Jag tror inte det beror på slarv. Det kan vara brist på information. Det finns ju klara direktiv från Socialstyrelsen att arbetskläder bärs på arbetsplatsen. Sen har vi full förståelse att våra medarbetare hamnar i situationer med tidsnöd, men det är vårt ansvar som arbetsgivare att se till att de är informerade om vår policy, säger chefläkare Sven Karlsson.

Coronavirus i Skåne

Kan äta lunch inne på sjukhuset

Enligt Socialstyrelsen ska arbetskläder inom vården endast bäras i arbetet, eller i en färd mellan två arbetsplatser. Sven Karlsson säger att personalen har möjlighet att äta lunch på restauranger inom sjukhusområdet utan att behöva byta om.

– Om allmänheten blir orolig när de ser att vi går i arbetskläder utanför sjukhusområdet ska vi ta den signalen på allvar. Vi ska fundera och se hur vi  ska gå ut med denna informationen på ett tydligare sätt, säger Sven Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet