• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Variationen på skolmenyn har blivit mindre under pandemin. Foto: TT

Experter varnar för sämre matkultur i skolan

Uppdaterad
Publicerad

I samband med pandemin har många skolelever fått färre maträtter att välja mellan i matsalen. En förändring som kan halvera grönsaksintaget för många barn.

Elevernas skolgång växlar under pandemin mellan distans-, fjärr- och skolbaserad undervisning, vilket har gjort att det vanliga matutbudet har minskat.

Det är salladsbuffén och variationen av rätter som har inneburit den största förändringen för elever, som fortfarande äter sin måltid i skolan.

Skolmat under pandemin

– Om färre rätter finns att välja mellan kan det bli så att fler barn äter mindre i skolan. För väldigt många barn är skolmaten den viktigaste måltiden och om de äter mindre mat under hela dagen blir det ganska dåligt, säger Ulrika Backlund, dietist på Livsmedelsverket.

Hälften av grönsaksintaget

Skolmaten bidrar ofta  till hälften av grönsaksintaget för många barn, ett intag som enligt Ulrika Backlund nu riskerar att gå förlorat.

Hon vill ha mer varierad kost på regelbundna måltider under skoldagen och anser att det finns risk för att många barn går miste om viktiga näringsämnen när de inte får skollunch ”som vanligt”.

– Det kommer inte uppstå vare sig näringsbrist eller svält för att man har färre val men man kommer upptäcka under pandemin att valmöjligheterna är mindre och det är helt enkelt lite tuffare tider för alla, säger måltidsforskare Richard Tellström.

”Utmaning”

Båda pekar på att de största riskerna finns för de elever som har distans-/ och fjärrundervisning och måste laga sin mat själva. Det är främst då som viktiga näringsämnen riskerar att gå förlorade till följd av att många elever väljer bort grönsakerna, anser de.

– Det är en utmaning för alla elever som är hemma men förhoppningsvis visar det här att hemkunskapsundervisningen är oerhört viktig för att man ska kunna ta hand om sig själv, säger Richard Tellström.

”Se mer i klippet ovan hur två experter ser på situationen”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolmat under pandemin

Mer i ämnet