Snart kan det bli möjligt att cykla till sitt självtest. Foto: TT

Cyklister i Skåne nekas covidtest – ändring på gång

Uppdaterad
Publicerad

I nio regioner i Sverige är det möjligt att cykla eller promenera till covid-självtest men i Skåne blir du avvisad. Nu meddelar regionen att det snart kan bli ändring på det.

I Skåne behöver man i dagsläget antingen ha ett ombud som hämtar ut ett covidtest från apotek eller ha en bil som man kan köra till ett av regionens självtestningsstationer.

På stationen vid Skeppsbron i Malmö berättar anställda att de flera gånger fått avvisa cyklister som kommit för att testa sig.

-  Att rigga provtagningsplatser för gående och cyklister kräver mer för att det ska bli smittsäkert än om alla kommer i bil, säger Region Skånes pressekreterare Maria Wogensen.

Rätt utrustning

– Hela teststationerna och hela logistiken är upplagda för att man ska komma dit i bil, säger Region Skånes smittskyddsläkare Eva Melander.

Detta innebär att den utrustning och de faciliteter som krävs för testning på annat sätt ännu inte finns på plats i Skåne.

– För att ta självtestet på plats krävs spegel, avlastningsplats för instruktion, spottkopp och provrör. Detta finns i en bil, men inte på en cykel, säger Maria Wogensen.

Inväntar FHM

I nio regioner i Sverige är det trots detta redan möjligt att ta cykeln eller promenera till sitt självtest, även om Norrbotten avråder. I veckan tros det komma nationella riktlinjer från Folkhälsomyndigheten som ska säkerställa smittsäkerheten i testningen och enligt regionen möjliggöra för att även Skåne tillåter andra färdmedel än bil.

– Förhoppningsvis kan testningen vara på plats redan om några veckor, säger Maria Wogensen.

Detta gäller för självtestning på cykel

  • 19 av 21 regioner har självprovtagning.
  • 8 regioner tillåter cykel och gående.
  • 1 region där det är möjligt men man avråds.
  • 9 regioner, däribland Skåne, kräver bil till provtagningsplatser.
  • 1 region kräver friskt ombud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.