– Så här ser snabbtestet ut. Vi får ett resultat efter bara några minuter, säger Magnus Rasmussen på infektionskliniken i Lund. Foto: Johan Dernelius

Snabbtest hjälper skånska vården: ”Jätteviktig pusselbit”

Publicerad

Region Skåne är först i landet med att använda de nya snabbtesterna för covid-19. En metod som ger svar på några minuter och frigör resurser för vården. Efter några veckors användande kan infektionsläkaren Magnus Rasmussen konstatera att de varit till stor hjälp:

– Vi skulle kunna använda snabbtesterna i större utsträckning framöver, exempelvis i primärvården, säger han.

Genom användningen av snabbtester kortas svarstiderna. Det medför en vinst för enskilda patienter, men också centralt för att kunna frigöra vårdresurser och laboratoriekapacitet.

Dessutom kan besked snabbare ges vid smitta på exempelvis ett sjukhus, en vårdcentral eller ett äldreboenden.

-  Jag har själv använt dessa tester framgångsrikt när jag arbetat, säger infektionsläkaren Magnus Rasmussen i Lund.

Problem med känslighet

Snabbtesterna är dock inte ofelbara, enligt Magnus rasmussen,

– Det finns ett problem med känsligheten. Har man låga nivåer av virus riskerar provsvaret att bli falskt negativt. Därför ska testerna framför allt användas på de man tror har mycket virus i kroppen.

Se mer i klippet ovan...

Med bomullstopsen tar man ett prov i näsan och tillsammans med en vätska på mätstickan syns ett positivt eller negativt svar. Foto: Johan Dernelius

Detta är ett snabbtest

Ett antigentest innebär att hälso- och sjukvårdspersonal tar ett prov från den bakre näsväggen med en provtagningspinne.

När provet tagits läggs den använda provtagningspinnen i ett provrör med vätska som droppas på en testkassett.

Efter cirka 15 minuter kan man avläsa på testkassetten om provet är positivt eller negativt, enligt ungefär samma princip som ett graviditetstest.

Snabbtesten tillhandahålls av en extern leverantör och har föregåtts av en direktupphandling. 

Källa: Region Skåne

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.