Blodmålad Ukrainaflagga på flaggstång i Trelleborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dan Drakenholt i Trelleborg fick besök av Försvarsmakten som ställde frågor om hans ukrainska flagga. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Dan flaggade för Ukraina – då knackade försvaret på

Uppdaterad
Publicerad

Två civilklädda från Försvarsmakten knackade på hemma hos Dan Drakenholt i Trelleborg och ställde frågor om den ukrainska flaggan på hans flaggstång.

Dan Drakenholt i Trelleborg satte upp sin Ukraina-flagga när kriget bröt ut. När den blev fransig tänkte han köpa en ny men fick istället idén att spraya den med röd färg som ett ställningstagande.

Den 15 augusti kom två civila från försvarsmakten och ställde frågor i 17 minuter om flaggan, något Expressen var först med att rapportera om.

– Det är för Ukraina. Jag tror inte att det går att missförstå, förklarade Dan Drakenholt.

De två männen sa att de jobbar med en säkerhetsoperation och att flaggan väckt deras uppmärksamhet.

Obehaglig händelse

Dan säger att han upplevde hela händelsen som obehaglig.

– Jag förstår inte att man inte har viktigare saker för sig än att bry sig om det. Det är lite lätt dolda kameran över det hela, sa Dan Drakenholt till männen innan de gick iväg.

Försvaret kan göra fler hembesök

Försvarsmakten menar att detta inte behöver handla om misstankar utan att man ville skapa sig en bild av läget och situationen och att detta är ett nytt sätt att arbeta.

– Det förändrade säkerhetsläget för Sverige gör att det kanske kommer att bli mer förekommande framöver, säger Therese Fagerstedt presschef på Försvarsmakten.

Se när försvaret hälsade på i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.