Det rapporterar Danmarks Radio på tisdagen.
Varje dag avvisar den danska gränspolisen 10-20 flyktingar som inte har godkända pass eller vill använda Danmark som transitland till Sverige eller ett annat nordiskt land. Sedan i fredags har minst 250 flyktingar skickats tillbaka till Tyskland och hänvisats till att ta färjan från Kiel om de vill till Sverige.
Inreseregler stoppar
Orsaken till situationen är Danmarks inreseregler. Bara den som har ett så kallat biometriskt pass, försett med ett elektroniskt chip med identitetsinformation, eller den som vill söka asyl i Danmark släpps över den danska gränsen.
Reglerna får kritik från bland andra lokalpolitikerna i gränsstaden Flensburg och Radikale Venstre. Partiet vill ha en lagändring för att underlätta för flyende ukrainare att ta sig genom landet. Men utrikes- och integrationsminister Mattias Tesfaye (S) anser inte att flyktingarna från Ukraina ska få resa genom Danmark för att ta sig till något av de andra nordiska länderna.
”Jag håller med om att vi är i en allvarlig situation. Och det är just därför jag anser att man inte bara ska kunna resa upp genom Europa utan att vara registrerad och att det är dokumenterat vem man är. Jag har också ett ansvar för Danmarks säkerhet”, säger Mattias Tesfaye till Danmarks Radio.
Kryphål kan uppstå
Men enligt Jyllands-Posten kan det uppstå ett kryphål i lagen på torsdag när en särskild lag om uppehållstillstånd för ukrainska flyktingar väntas träda i kraft. Då kommer ukrainare med äldre pass att kunna ansöka om uppehållstillstånd när de kommer till Danmark.
Då får de ett preliminärt dokument som beviljar vistelse i fyra veckor. Under den perioden förväntas de ta fingeravtryck och passfoton. Men i praktiken står det ukrainarna fritt att resa vidare till ett annat land om de vill, skriver tidningen och hänvisar till uppgifter från danska utlännings- och integrationsministeriet.
Sverige släpper in
Sverige har en annan hållning till de ukrainska flyktingarna.
– De som inte har något pass eller visering överlämnas till Migrationsverket som får avgöra hur de ska hanteras. Men det är inte många som hanteras på detta sättet. När vi pratar med folk vid gränsen och förklarar situationen brukar det leda till att de söker asyl enligt massflyktsdirektivet, säger Mats Berggren, chef för gränspolisen i region syd.
Mats Berggrens ansvarsområde omfattar Skåne, Blekinge och Kronobergs län.
– Vi känner att vi har hyfsad koll. De flesta flyktingar kommer via Karlskrona, därefter Ystad och Trelleborg och via Öresundsbron. På de stora färjelägena är Migrationsverket på plats med oss, därför blir det en ganska smidig hantering.
Gömmer sig i flödet
Sedan den 1 mars har cirka 9 000 flyktingar kommit in i Sverige via region syds område. Enligt Mats Berggren är gränspolisens huvuduppgift nu att underlätta för Migrationsverket och hjälpa flyktingarna.
– Sedan ska vi också hålla i vårt gränspolisiära uppdrag och hitta folk som gömmer sig i flödet. Vi har lite människosmugglingsärenden och lite annan brottslighet. I början var det många som kom i egna bilar, nu kommer många till fots. Det är kvinnor och barn i huvudsak. Det är också en hel del andra som inte är ukrainare men som haft uppehållsrätt av skyddsskäl i Ukraina, säger han.
Vid danska gränsen till Tyskland skickas flyktingar som har uppehållstillstånd i Ukraina men är medborgare i ett land utanför EU, tillbaka till Tyskland.