– Planen är att genomföra investeringen tillsammans med Skåne havsvindpark, säger Sebastian Hald Buhl, vd för Ørsted i Sverige.
Ørsted, med danska staten som majoritetsägare, aviserade redan 2017 planer på en havsvindpark drygt två mil söder om Ystad. Vindkraftverken skulle kopplas in på det svenska elnätet och producera el motsvarande hälften av Skånes årsförbrukning, enligt företaget.
Väntar på klartecken
Ännu har regeringen inte gett något tillstånd och de 50 miljonerna skulle kunna ses som ett sätt att sockra anrättningen.
– Alla tillstånd är klara och vårt projekt ligger och väntar på klartecken från regeringen, säger Sebastian Hald Buhl.
Ørsteds investering är uppdelad i tre steg. Först en analys av hur illa ställt det är med den biologiska mångfalden i Östersjön och vilka arter som är hotade.
Sätter ut torsklarver
Den andra fasen består av två redan pågående projekt. I projektet Recod sätts en och en halv miljon torsklarver ut årligen på platser där torsken tidigare funnits. Ørsted samarbetar här med stiftelsen Baltic Waters, som driver en forskningsstation på Gotland.
Det andra projektet går ut på att skapa konstgjorda rev för torsken med hjälp av spillprodukter från betongindustrin.
– Tredje fasen blir att analysera effekten av dessa båda projekt. Sedan får vi se om vi behöver starta ytterligare projekt, som i så fall ryms inom de 50 miljonerna, säger Sebastian Hald Buhl.
Inte bara Ørsted
Enligt Ørsted är torsken viktig för att bromsa klimatförändringarna, eftersom den befinner sig högt upp i näringskedjan. Med mindre torsk ökar andra arter som lever av sjögräs som binder stora mängder koldioxid.
Det är dock inte bara Ørsted som vill ha havsbaserad vindkraft utanför Ystad. Bolaget OX2:s ansökan ligger också på regeringens bord, och nyligen lämnade Eolus in en ansökan om en vindkraftpark i delvis samma område.
Så här rapporterade SVT Nyheter Öst förra året om projektet Recod: