– Vi har fler och fler observationer att danskar blir åksjuka i elbilar. Man blir blek, illamående och till slut kan det komma upp från magsäcken, säger Mads Klokker avdelningschef på Rigshospitalet i Köpenhamn.
Passagerare mer åksjuka
Det är främst danska poliser och ambulanspersonal blivit åksjuka när de åkt med elfordon. Enligt rapporterna blir passagerare mer åksjuka och det är innerörats balansorgan som påverkas.
– Elbilen har en så jämn acceleration och så låter det ingenting och då får man ingen förvarning om att bilen accelererar. Och då kan man bli åksjuk. Det är ju miljontals människor som inte mår bra, säger Måns Magnusson, professor i Öron-, näs- och halssjukdomar vid Lunds Universitet.
Vad ska man göra för att undvika åksjuka?
I ett forskningsprojekt på Rigshospitalet i Köpenhamn så ska man nu titta närmare på vad det är som händer i kroppen och hur man själv kan minska åksjukan. Men målet är även att biltillverkare ska få data om vad de kan göra för att ge en mer behaglig färd.
Ska man undvika elbilar nu?
– Nej, det ska man inte. Det handlar om hur bilen förs fram. Kör man bara lugnt med en elbil så är det inte ett dugg mer risk än ett vanligt fordon, säger Måns Magnusson.
Se SVTs reporter testa åksjukemaskinen i klippet ovan.
Åksjuka börjar med trötthet och gäspningar
- Åksjuka beror på känslighet för rörelseförändringar och en del människor drabbas lättare av det än andra. Det är vanligast hos barn mellan två och tio år. För de flesta minskar känsligheten i vuxen ålder.
- De första tecknen på åksjuka är trötthet, gäspningar och och blekhet. Sedan kan det komma illamående och kräkningar.
- Det finns receptfria läkemedel mot åksjuka att köpa påm apotek. Det är bra att vara utvilad och inte äta för stora måltider innan bilresan för att undgå åksjuka.
Källa: 1177