I samarbete med amerikanska forskare har nu forskare vid biologiska institutionen i Lund upptäckt varför svettiga personer oftare blir myggbitna. Forskningen visar att honmyggor förlitar sig på värme, fukt och kroppslukt i sin jakt på blod och de identifierar mjölksyra, en komponent i svett och en lukt som myggorna attraheras av. Resultaten publiceras i tidskriften Current Biology.
Forskarna har identifierat doftreceptorn på gulafebernmyggan och genom att störa myggorna doftigenkänning så han man lyckats minska myggornas aptit för mjölksyra.
Mer effektivt myggmedel
Marcus Stensmyr, forskare vid biologiska institutionen i Lund, tror att upptäckten kan bli ett steg mot mer effektiva myggmedel.
– Genom att tillsätta dofter som maskerar lukten av mjölksyra kan människor ”försvinna” ur myggornas synfält, även när de svettas. Jag hoppas att detta leder till att vi inom fem år har en produkt som är baserad på denna forskning. säger Marcus Stensmyr.
Målet är att utveckla en doft som skyddar människor mot myggbett och därmed mot sjukdomar som malaria, gula febern, denguefeber och zikaviruset.