Tjejerna går på olika gymnasieskolor i Malmö och Svedala. De har sett uttryck för rasism och antisemitism bland skolelever i Malmö.
– Jag har sett rätt mycket rasism och då inte bara antisemitism. Jag tycker det är intressant och ju mer man kan själv desto mer kan man säga ifrån, säger Mirna Ahmed Saleh.
Hon säger att elever hon mött använder nedsättande ord och uttryck och använder stereotyper om bland annat judar när de pratar och skämtar.
Sett hakkors och heilande
När tjejerna kom tillbaka från sin hågkomstresa i årskurs nio anmälde de sig och blev uttagna till ambassadörer, vars uppgift är att föra kunskapen vidare till sina skolkamrater. De gick då på Oxievångsskolan i Malmö.
– Vi har blivit mycket starkare och vågar säga ifrån om vi ser någonting för vi vet ju konsekvenserna om man inte gör det, säger Tilde Engman.
De har sagt till lärare när de har sett hakkors på väggarna.
– Det finns personer som heilar och säger saker som är nedvärderande. Då säger man ”stopp – det är inte okej”, säger Cornelia Kristiansson.
Mer pengar till värdegrundsarbete
Malmö stad har arbetat intensivt mot antisemitism och rasism i skolorna i många år och där ingår hågkomstresor till Polen.
Skolorna får 2023/2024 också ett tillskott på 29 miljoner kronor till sitt värdegrundsarbete, där ingår även arbetet mot islamofobi.
VAD ÄR HÅGSKOMSTRESA?
Sedan 2019 arrangerar Malmö stad resor för niondeklassare till koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau i Polen tillsammans med Svenska kommittén mot antisemitism.
Utvalda elever från olika skolor åker tillsammans och deltar i workshops både före och efter besöket i koncentrations- och förintelselägret.
Tanken är att eleverna ska bli ”ambassadörer” och föra kunskapen vidare till sina skolkamrater.
Källa: Malmö stad