– Många riskgrupper får vara kvar på arbetet och får sin fulla lön medan gravida kvinnor behöver gå hem, säger Viktoria Linderqvist.
Hon födde sitt barn i december och var innan det hemma i fem månader utan något jobb att göra och en inkomst som landade på mellan 50 och 60 procent av sin ordinarie lön.
– Om man blir sjukskriven på grund av graviditet så får man åtminstone 80 procent av lönen. Nu är man hemma med 759 kronor per dag vilket är betydligt mindre än vanligt, säger hon om den graviditetspenning Försäkringskassan betalar ut.
Tacksamma för partners
Annie Gottfridsson fick sitt slutgiltiga besked om att hon skulle bli avstängd från arbetet två veckor innan det verkställdes. Båda är tacksamma över att de har partners med inkomst som kan täcka upp.
– Hade man varit ensamstående och gravid så hade det varit en väldigt hård smäll ekonomiskt.
Det har också varit psykologiskt påfrestande att gå hemma när de känner sig i form för att jobba. Även saknaden av ansvaret gentemot eleverna har varit tufft.
– Det är en jättebra möjlighet för de som är rädda att jobba under pandemin men eftersom vi inte känt den oron eller haft problem med våra graviditeter så har vi velat jobba, säger Annie Gottfridsson.
– Det borde vara en rättighet men inte en skyldighet, säger Viktoria Linderqvist.
Arbetsmiljölagen
Lärarförbundet i kommunen är starkt kritiska till hur Lunds kommun agerat i frågan. De vill att kommunen ska se över vilka andra uppgifter de gravida lärarna kan utföra på ett smittsäkert sätt.
Kommunen menar å sin sida att de enbart följer arbetsmiljölagen och att det inte finns arbetsuppgifter för alla inom ramen för de anställningsavtal som finns i dag.
– Vi har gjort bedömningen men inte hittat lösningar där de inom anställningen kan jobba på ett säkert sätt, säger kommunens HR-direktör Johanna Holmberg.