När upploppen var ett faktum kände Ibrahim och Younes att de ville visa att det var fel att rikta ilskan mot polisen.
– De kastade sten mot polisbilar och jag försökte trycka bort dem. Man måste göra något och jag försökte säga till dem: ”Inte mot polis, inte mot nån”, säger Aljid.
När räddningstjänsten kom för att släcka bränderna på gatan var det fullt med folk på gatorna, berättar Younes. Brandbilarna kunde inte komma fram så han tog initiativ till att tillsammans med andra bana väg för dem.
– De förstörde mitt hem och det måste jag försvara, säger Younes.
”Hjälp från civila är hedervärt”
Många vände sin ilska mot polisen under upploppen. Poliser skadades och deras fordon vandaliserades. Men polisen har också märkt av ett stöd hos många Malmöbor.
– Det fanns många privatpersoner på plats som gjorde hedervärda insatser både innan och efter upploppen, säger polisens presstalesperson Calle Persson.
Finns det ingen gräns för vad civila ska hjälpa till med?
– Jo, det kanske inte alltid är passande i de ingripande stunderna. Det tillkommer ju risker men det ansvaret ligger på de enskilda.
Samarbetet stoppade upplopp på lördagen
Dagen efter upploppen, under lördagskvällen, var flera personer på plats och hjälpte polisen att stoppa nya, potentiella upplopp.
– Det var många på plats på lördagen. Poliser och andra privatpersoner kunde tillsammans förhindra nya upplopp, säger Calle Persson vid polisen.