”Vi måste våga pröva att förändra normerna för hur arbete ser ut” säger Lena Wetterskog.

Utomhusarbete kan förändra Malmös arbetsliv och stadsbild

Publicerad

Projektet StickUT ska förändra både hur Malmöborna jobbar och hur staden ser ut. Det hoppas representanter från Malmö stad.

Projektet StickUt är ett samarbete mellan Malmö universitet och Malmö stad. Det är en studien vars syfte är att undersöka hur vårt mående påverkas av att arbeta utomhus.

– Vi jobbar för att bli en mer hållbar stad. Då behöver vi medarbetare som håller och som trivs. Vi blir mer attraktiva som arbetsgivare om de anställda vet att de kan jobba både inne och ute, säger Lena Wetterskog, chef för Kansliet för hållbar utveckling i Malmö stad.

Tror du att projektet på längre sikt kan förändra vårt sätt att arbeta?

– Jag hoppas det. Synen på arbete förändras ju hela tiden. Jag tror stenhårt på att det här kan bidra till att vi blir mer kreativa och mer lyhörda för stadens behov och de människor som bor här.

Finns det risker med att förändra arbetssätt som är invanda?

– Jag vet att en del är lite rädda när de lämnar kontoret och jobbar utomhus. Vi har en ganska stor grupp som aldrig lämnar sitt kontor eller sina mötesrum. De tror ibland att de gör något otillåtet. Och det kommer att ta tid att förändra invanda tankemönster.

Fler takterasser framöver

Christer Larsson är stadsbyggnadsdirektör i Malmö. Han tror att projektet kan bli ”en katalysator” för en förändrad syn på hur och var vi arbetar.

– Som stadsbyggnadsdirektör och planerare är det intressant att se hur det offentliga rummet kan utvecklas – hur kan vi ta det i anspråk och röra oss i det?

Han säger att om vi arbetar mer utomhus måste vi anpassa byggnaderna för att tillgodose behoven. Utomhusarbete kan alltså förändra stadens arkitektur och hur stadsbilden ser ut.

– Det är jag ganska säker på. Jag tror att byggnaderna måste kommunicera mycket bättre med sin omgivning, säger Christer Larsson.

Han lyfter fram takterasser som ett exempel. Både Christer Larsson och Lena Wetterskog hoppas att vi kan möta varandra mer i vardagen om vi vistas utomhus oftare.

– Om vi finns i det offentliga rummet kan vi använda staden som mötesplats, säger Lena Wetterskog.

– Då kan nya idéer födas, säger Christer Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.