Entreprenörerna Mikael Dessalles och Johan Ljungqvist, som driver en odling utanför Tollarp, har själva tagit fram sitt koncept för fiskuppfödning med minsta möjliga miljöpåverkan i ett slutet kretsloppssystem.
– Inom fem år räknar vi med att ha ungefär 30 lantbrukare inom någon mils radie knutna till oss. De behövs om vi ska kunna nå våra rätt högt uppsatta mål för att öka den svenska uppfödningen av fisk, säger Mikael Dessalles, teknikansvarig.
Fiskbajset blir gödsel
De två tropiska fiskarter som valts ut är i huvudsak växtätare och förbrukar därför inte, till skillnad från konventionellt odlad matfisk, stora mängder fiskkött på sin väg till konsumentens tallrik.
Fiskarnas bajs blir till gödsel och sötvattnet de simmar i kan slutanvändas för bevattning av åkrar. Utöver en låg miljöpåverkan har konceptet därför också stora fördelar för den enskilde lantbrukaren, förklarar vd Johan Ljungqvist.