”Inte acceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

Metta Fjelkner ordförande i Lärarnas riksförbund kommenterar lärarutbildningen

Hur reagerar du på studenternas kunskaper i svenska?

– Det är klart att det är allvarligt. Ska man undervisa i svenska så ska man också behärska det svenska språket i alla dess delar, så det här är definitivt inte acceptabelt att det är på detta viset.

Flykten från lärarutbildningen

Kommer det som en överraskning för dig?

– Nej, vi känner till det och jag tror att det inte bara är vi utan även att andra utbildningar känner till att det finns brister hos många studenter i konsten att behärska det svenska språket. Men då är kravet på högskolorna på lärarutbildningen väldigt stor att de reparerar de skador, så att studenterna verkligen behärskar det som de sedan ska undervisa i.

I gårdagens inslag såg vi att det är väldigt lätt att komma in på lärarutbildningen, men svårt att ta examen. Och väldigt många hoppar av i förtid. Vad beror det här på?

– Lärarutbildningen dras tyvärr med ett lågt antal sökande. Sen när man kommer in så upptäcker man att det är svårt och det tycker jag är bra. Det ska vara svårt att bli lärare. Och känner man att det inte passar en att bli lärare, antingen att man inte behärskar ämnena eller att man inte trivs med att arbeta med elever, då ska man inte vara lärare.

Det finns utredningar som visar att man behöver 50 000 nya lärare inom åtta år, vad är det viktigaste att lösa för att man ska kunna nå de målen?

– Det viktigaste är att vi får lärare som håller väldigt hög kvalité. Sen så kan jag säga att som facklig ordförande så kan jag mena att en lärarbrist kan göra att lönerna kan stiga mycket mer än vad de hittills har gjort.

Men det är inte så enkelt att det bara handlar om löner?

– Det handlar inte bara om löner, det handlar om att om man väljer att gå en akademisk utbildning på fem år, vilket gymnasielärare gör, så handlar det om att både utbildningen ska vara konkurrenskraftig utan också de löner som erbjuds när man väl kommer ut i arbetslivet.

Tror du att man kommer att nå det målet med 50 000 nya lärare?

– Det är möjligt att vi gör, nu handlar det om både gymnasiet och grundskolan. Gör vi inte det så tror jag att det finns en möjlighet att ha studenter som vikarier, men absolut inte tumma på reglerna för vem som ska få anställas som lärare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flykten från lärarutbildningen

Mer i ämnet