Derya berättar att hon aldrig mer kommer våga använda sedlar. Foto: Gunilla Fritze/TT

Derya betalade med falsk sedel – misstänks för penningförfalskning

Uppdaterad
Publicerad

Den 23 juli skulle Derya Vlachos handla i sin lokala matbutik. Men när hon skulle betala med en 500-kronors sedel tillkallades polisen och hon blev misstänkt för penningförfalskning.

Det var en vanlig dag för Derya Vlachos, hon hade precis handlat färdigt i butiken i Tygelsjö där hon bor. När hon kom fram till kassan och skulle betala sina varor med sin 500-kronors sedel var det något som inte stod rätt till.

– Han som jobbar i kassan tog inte emot min sedel, han sa att den var falsk. Jag förstod inte vad han menade och hamnade i chock. Tankarna bara snurrade, var har jag fått den ifrån, berättar Derya Vlachos.

Hon betalade då med kortet istället och började packa ihop sina varor. Men när hon var på väg ut började det som hon aldrig trodde att hon skulle vara med om:

– Polisen kommer och jag blir förd in i ett rum. Jag kände verkligen att de behandlade mig som en kriminell. De började fråga om jag har vapen i väskan, och den frågan mår jag så dåligt över, säger Derya Vlachos.

Falska sedlar ökar

Just nu ser polisen en ökad ak­ti­vi­tet inom pen­ning­för­falsk­ning i Skåne. Under förra helgen var det flera fall som upptäcktes, vilket Skånska Dagbladet var först med att rapportera.

– Det är inte okänt för oss att det prånglas ut och be­talas med falska fem­hund­ra se­dlar, men fem på en helg är myc­ket och be­tyder att nå­gon el­ler någ­ra är ex­tra ak­ti­va, säger Nils Norling, press­ta­les­per­son på Mal­mö­po­li­sen till Skånska Dagbladet.

Fick åka hem

Derya berättar att hon förstår att man måste kolla om sedeln är falsk. Men hon berättar att det blir en stor skam när det är en lång kö och flera personer i butiken som få se allt.

– Vi är en liten by, här vet alla vem man är. Jag kände verkligen att jag blev dömd på direkten, säger hon.

Efter förhören med polisen fick hon lämna butiken men inte behålla 500-sedeln. Enligt Derya berättade polisen för henne att hon kan bli dömd och få böter.

– Jag har försökt att betala med sedeln, men jag visste verkligen inte att den var falsk. Jag kommer aldrig mer våga använda kontanter. Jag vill verkligen varna andra, är man osäker gå till banken och kolla om den är falsk, säger Derya Vlachos.

Enligt Derya fick hon 500-sedeln från en släkting som hade fått ut den från en bank. SVT Nyheter Skåne har sökt polisen angående detta ärendet, men inte fått något svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.