• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Här, i centrala Malmö, har flera gängkriminella bott i en femrumslägenhet på skattebetalarnas bekostnad. Foto: Polisens förundersökning/Tove Hansson

Gängkriminella fick lyxlägenhet – det här visar SVT:s granskning

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Skåne har granskat stödboende åt gängkriminella i Malmö. De fick bland annat bo i en lyxlägenhet och bjöds på resa till Sälen. Här nedan summerar vi granskningen.

• Malmö stad har betalt sammanlagt 70 miljoner kronor till ett företag som bedriver stödboenden åt kriminella och missbrukare.

• Socialtjänsten har under 2016 och 2017 placerat flera gängkriminella från samma krets i företagets stödboenden i syfte att hjälpa dem att sluta med brott och droger.

Stödboende blev bas för kriminella

• Under tiden som kommunen betalat för deras boende har de fortsatt med brott – det handlar om droger, vapen, sprängmedel och mordförsök, bland annat.

• I ett fall placerades två unga män ur samma krets i samma lägenhet i centrala Malmö. Samtidigt samlades andra ur gänget i lägenheten och flera av dem följde med på en resa till Sälen som företaget bjöd på.

• Företaget lät en känd kriminell bo gratis i en av deras lägenheter. De anställde också honom och ytterligare en man. I lägenheten hittade polisen sedan en kokaingömma.

• Malmö stad har anlitat företaget under flera års tid, utan ramavtal eller upphandling. Under 2018 beräknas kommunen köpa stödboenden för totalt 205 miljoner kronor, även det utan att upphandla tjänsterna.

• Företaget som SVT har granskat uppvisade allvarliga brister redan 2012. Då blev ägaren misshandlad av en klient. Verksamhetschefen på boendet hade kopplingar till kriminella mc-gäng och hotade en annan anställd. Socialstyrelsen kritiserade företaget på en rad punkter.

• Efter SVT:s avslöjande påbörjade Malmö stad en egen utredning. Där kom man fram till att det var olämpligt att placera två kriminella tillsammans i femrumslägenheten, och beslutade att sluta placera unga kriminella i stödboenden.

• Även Konkurrensverket har inlett en utredning med anledning av att Malmö stad inte upphandlat inköpen av stödboenden.

• Inspektionen för vård och omsorg startade en utredning med anledning av granskningen, och i december 2019 kom beslutet: företaget bakom stödboendet kritiseras för att man bedrivit stödboende för unga olovligt och IVO har polisanmält.

• Några dagar efter att IVO polisanmält stödboendeföretaget kom de med ett ny kritik – den här gången riktad mot Malmö stad. IVO menar att Malmö stad har allvarliga brister i den egna verksamheten, bland annat för att man hittade på egna ord för begreppet stödboende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stödboende blev bas för kriminella

Mer i ämnet