Kommunen om bitne pojken: ”Vi brast i tillsynsansvaret”

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen om vad som hände när en ett och ett halvt år gammal pojke blev biten ett femtontal gånger på en förskola i Malmö är klar. En kommunikationsmiss hos personalen gjorde att ingen hade koll på pojken under flera minuter.

– Vi har brustit i vårt tillsynsansvar men vi har inte gjort en utredning som handlar om att hitta den skyldige. Istället handlar det om att säkra upp så att vi så långt det är möjligt undviker att det här händer igen, säger Margaretha Danielsson, utbildningschef i Malmö stad.

Det var en dag i slutet på augusti som en liten pojke blev biten ett femtontal gånger när han var på förskolan. Hans mamma fick ingen information om att något särskilt hade hänt nät hon hämtade honom på eftermiddagen. Utredningen om hur det kunde komma sig att pojken blev biten och att personalen inte märkte det blev klar igår eftermiddag.

Brast i två skeden

– Först kartlägger man var den här situationen kan ha uppstått, vilken tidsrymd det handlar om och var hittar vi en lucka. Därefter får personalen gå in och berätta vad de minns, säger Margaretha Danielsson.

LÄS MER: Barn bets 15 gånger på förskolan – personalen sa inget

Den aktuella dagen hade två pedagoger ansvar för sju barn på avdelningen. Utredningen konstaterar att personalen brast i två skeden:

Dels borde de varit tydligare i kommunikationen mellan varandra när ansvaret för några barn lämnades över.

– Det här barnet var på gården och ansvaret överlämnades egentligen från en pedagog till en annan men man uppfattade inte det. I framtiden behöver vi fråga tydligare med att fråga ”vem är det, vilka barn är det?” säger Margaretha Danielsson.

Konsekvensen blev att ingen hade koll på var pojken var och vad han gjorde under flera minuter.

Ska kontakta

I utredningen har personalen fått återberätta vad de minns av dagen. Utredningen visar att personalen borde berättat för pojkens mamma att han varit ledsen under dagen.

– Efter att de där minuterna på gården hade gått var han ledsen. Pedagogerna hade en tanke om att prata med föräldrarna, men det missades vi hämtningen. I framtiden ska vi göra så att om det hänt något som inte kommer fram i överlämnandet så ska personalen kontakta föräldrarna efteråt. Vi har ju alla kontaktuppgifter, säger Margaretha Danielsson.

LÄS MER: Barn bets 15 gånger i ryggen – nu granskar Skolinspektionen Malmö stad

Personalen som arbetade den aktuella dagen jobbar kvar. Pojkens går däremot inte längre på förskolan efter önskemål från hans föräldrar.

– Det här skapar mycket känslor och tankar och oro. Vi har haft en god dialog med alla vårdnadshavare men om vi inte är vuxna inte är trygga med varandra så skapar det inte en bra situation för barnen, säger Margaretha Danielsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.