– Efter midsommarhelgen fick vi jobba flera timmar övertid med att plocka skräp, säger Klara Norén och Malin Davidsson om hur det såg ut på Lomma strand. Foto: Johan Dernelius/SVT

Detektivjobb ska lösa skräpproblem på Lomma beach

Uppdaterad
Publicerad

Under sex högintensiva sommarveckor ska en bit av Lommastrand vändas in och ut. Allt för att försöka lista ut vem, hur och vad som lämnar skräp på Lommabornas älskade badstrand.

Den så kallade skräpmätningen går till som så att varje morgon kl 05.00 anländer ett litet team med morgonpigga strandstädare. Ett område i storleken 20 x 100 meter kollas extra noga och skräpet läggs i plastpåsar och märks med datum och (gårdagens-) väderlek.

– I början av september öppnar vi upp påsarna och grupperar det i kategorierna papper, metall, glas och plast. Kan vi sedan se om visst skräp kommer från en pizzeria, glaskiosk eller affär så kan vi prata med dem om vad man skulle kunna göra, säger Sara Ewald, landskapsingenjör på Lomma kommun.

Det kan ta lång tid för skräpet att brytas ner i naturen.

– För en fimp tar det till exempel 100 år att förmultna, säger Sara Ewald.

Det är framförallt efter helgerna som folk är dåliga på att leta reda på en soptunna. Fimpar finns det gott om. Varje morgon samlas skräpet i plastpåsar och får sedan en datummärkning. Foto: Johan Dernelius

Fimpar, fimpar och fimpar

Klara Norén och Malin Davidsson går fram och tillbaka och städar den folktomma stranden. Dock syns några morgonpigga individer i badrockar komma trippande på sanddynerna. Sakta och metodiskt synar de varje decimeter.

– Det är mycket cigarettfimpar, papper, våtservetter, olika förpackningar och drycker. Men det är allra mest fimpar, säger Klara Norén medan hon oavbrutet skannar av stranden.

– Lomma kommun samarbetar med Sysav med att göra en skräpmätning. Vi vill undersöka var skräpet kommer från, säger Sara Ewald, landskapsingenjör på Lomma kommun. Foto: Johan Dernelius

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.