Äldre kvinna med glasögon håller upp diabetesmedicin

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Johan Dernelius/SVT

Brist på diabetessjuka Ingrids medicin: ”Blir arg inombords”

Publicerad

Allt oftare kan Ingrid Holmgrens inte få ut sin diabetesmedicin. Efterfrågan på läkemedlet Ozempic har ökat eftersom det visat sig effektivt för viktnedgång. För Ingrid innebär det att hon får ta andra mediciner som inte fungerar lika bra.

– Det har gjort mig extra trött, säger hon.

För Ingrid Holmgren, som bor i Kävlinge, är situationen påfrestande psykiskt och fysiskt. Hon känner sig tröttare utan Ozempic, och upplever även en stress och frustration över att hennes ersättningsmedicin gör livet krångligare.

Ozempic kan hon ta i sprutform en gång i veckan, men nu behöver hon ta ett piller om dagen på fastande mage.

Restnoterat i Sverige

Ingrid har typ-2 diabetes och behöver medicin för att reglera sitt blodsocker. Ozempic är restnoterat i Sverige och förväntas vara det året ut. Restsituationen innebär att det i perioder inte går att få tag på läkemedlet alls.

I dagarna har Ingrid kunnat hämta ut Ozempicsprutor och är garderad i sex veckor framåt, men om det finns inne nästa gång hon behöver fylla på är inte säkert.

I klippet hör du hur Ingrid Holmgren påverkats av bristen på hennes läkemedel.

Populärt bantningsmedel

Efterfrågan på Ozempic är stor globalt och skrivs nu även ut i Sverige av digitala vårdgivare för att behandla övervikt och fetma. Ingrid Holmgren säger att hon har förståelse för att överviktiga vill gå ner i vikt genom att använda Ozempic.

Samtidigt tycker hon att diabetiker borde prioriteras.

– Jag tycker inte att det ska tas ifrån oss som redan använt medicinen en period. Jag måste ju tänka på mig själv, och de följdsjukdomar jag kan få.

Vad betyder restsituation?

Att ett läkemedel är restnoterat innebär att läkemedelsföretaget inte kan tillgodose behovet av läkemedlet. Trots att ett läkemedel är restnoterat kan det komma i perioder, och finnas inne på vissa apotek.

Det kan finnas flera olika anledningar till att ett läkemedelsföretag tillfälligt inte kan tillhandahålla ett läkemedel. Det kan till exempel bero på problem i tillverkningen, brist på verksamt ämne eller en oväntat hög efterfrågan på läkemedlet.

Om det restanmälda läkemedlet är utbytbart kan det på apotek bytas ut till ett annat medicinskt likvärdigt läkemedel.

Källa: Läkemedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.