Enligt ett nationellt mål ska alla län i Sverige göra djurskyddskontroller på tio procent av alla livsmedelsproducerande gårdar under ett år. Detta för att främja en god djurhållning. Kontrollernas utgörs av djurskyddsenheten på länsstyrelserna i respektive län.
I Skåne finns det 7000 livsmedelsproducerande gårdar.
– Det betyder att vi skulle besöka 700 av dem på ett år – och det finns det ingen tid till, säger Henriette Bonde Nordström, chef på djurskyddsenheten länsstyrelsen Skåne.
”Måste prioritera hårt”
Djurskyddsenheten gjorde 268 inspektioner på livsmedelsproducerande gårdar 2019, vilket motsvarar nästan fyra procent. Därmed uppfylldes aldrig målet.
Förra året utförde länsstyrelsen i Skåne totalt 1292 djurskyddskontroller – 873 av dessa visade på bristande djurhållning.
– Vi måste prioritera hårt och anmälningsärendena är de som omfattar mest lidande för djuren, säger Henriette Bonde Nordström.
2019 kom det in 1889 anmälningar om bristande djurhållning. De senaste tio åren har antalet anmälningar legat på mellan 1500 och upp till 2500 och Skåne har flest anmälningar i landet.
Brist på resurser
Länsstyrelsernas budget fördelas utifrån hur stora länen är. Samtidigt är Skåne ett av Sveriges mest djurtäta län.
– Jag skulle föredra om man istället tittade på djurtätheten när man fördelar pengarna och jag skulle gärna bemanna upp med personal på djurskyddsenheten, säger Ola Melin, länsdirektör i Skåne.
Just nu utreder regeringen den modell som ligger till grund för alla länstyrelsers budget.
– Djurskyddskontrollen är en jätteviktig fråga för regeringen. För bara några veckor sedan beslutade regeringen att ge Statskontoret i uppdrag att se över modellen för att fördela anslaget till länsstyrelserna, säger Jennie Nilsson (S), Sveriges landsbygdsminister.