Det fastslog Arbetsdomstolen idag.
Han borde inte ha avskedats då han använt sin grundlagsskyddade yttrandefrihet genom att blogga om polisen på fritiden, menar AD.
– Arbetsdomstolen har öppnat upp möjligheten för arbetstagare att agera illojalt genom bloggar på webben eller annat sätt. Yttrandefriheten väger tyngre trots att det väcker upprördhet bland allmänhet när förtroendet för polisen skadas på det här sättet, säger Mårten Unbeck, chefsjurist på polismyndigheten i Skåne.
”Vi ollade handtagen i dörrarna, fönsterhissknapparna, växelspaken, ratten och stereo- samt polisradioknapparna. Och luren som man pratar i till ledningscentralen. Helt ner-ollad polisbil.”
Så skrev polisen bland annat på sin blogg.
Nu ska han återinsättas i arbete och få 125 000 kronor i allmänt skadestånd.
Förutom skadeståndet ålägger domstolen staten att betala ut drygt 240 000 kronor för utebliven lön under sju och en halv månad, fram till mitten av juni i år.
Domstolen påpekar att den skånske polismannen är fri att själv kräva lön för de månader som följt därefter.
Skånepolisen ansåg att bloggen var kränkande och sexistisk och Rikspolisstyrelsens ansvarsnämnd tog beslut om att avskeda polismannen i juni förra året.
Polisförbundet stod däremot på polismannens sida och fallet blev anmält till Arbetsdomstolen.
Under pseudonymen ”Farbror Blå” publicerade polismannen historier i polismiljö på sin blogg. Polismannen avskedades och blev i samband med det sjukskriven. Polisförbundet menar att det var arbetsgivarens fel.
Polismannen hade jobbat inom myndigheten sedan 1992. I sin blogg ”Farbror Blå” har han beskrivit bitar ur polisens vardag på ett sätt som många uppfattade som stötande. Bland annat skildrade han en utryckning där en person hotade hoppa från ett tak. Enligt den bloggande polisen ska han och hans kollegor ha hetsat mannen att hoppa.
I ett öppet brev har ”Farbror Blå” skrivit att bloggposterna varit påhittade och inte ägt rum i verkligheten. Skånepolisen ansåg att det inte hade någon betydelse.