Den 20-åriga kvinnan hittades på Lunds gator tidigt på morgonen den 4 november. Hon omhändertogs av polisen enligt lagen om berusade personer.
Timmarna därpå hittade kvinnan livlös i cellen av polisen. Personalen försökte rädda hennes liv men kvinnan dödförklarades på sjukhus.
Tidigare anmälan
SVT Nyheter Skåne har tidigare berättat att det LVM-hem där kvinnan bodde på fram till den 3 november har anmälts enligt Lex Sarah. Händelsen har beskrivits som ett allvarligt missförhållande.
Kvinnan, som hade genomfört flera självmordsförsök, hade fått indikationer på att hon kunde skrivas in på psykiatriakuten i Lund – men när hon väl kom dit blev hon inte inlagd.
Blev inte inlagd
Nu har också mamman till kvinnan anmält den vård som hennes dotter fick under det sista dygnet i livet. I en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, återger mamman sin bild av händelsen:
En psykolog på LVM-hemmet på förhand hade talat med psykiatriakuten som i sin tur svarat att kvinnan kunde bli inlagd under en veckas tid för att sedan bli förflyttad till annan ort, skriver kvinnan.
Dotterns LVM-beslut avslutades därför och hon kördes till sjukhuset. Väl på plats på psykiatriakuten gjordes dock en bedömning att kvinnan inte behövde bli inlagd, berättar mamman.
Eftersom kvinnans vård då var avslutad lämnades hon ensam, skriver kvinnan: ”Min dotter var då i Lund, som hon inte känner till, utan telefon och visste inte vart hon skulle ta vägen”.
Ringdes en gång
Dottern ringde till mamman över en lånad telefon vid ett tillfälle. Mamman har själv en MS-sjukdom men försökte få tag i en assistent för att kunna fixa fram en tågbiljett till dottern:
”I och med att min dotter inte hade en egen telefon så fick jag inte tag på henne sedan”.
Dagen därpå fick mamman beskedet att hennes dotter var död.
Inga förhandsbesked
I sin anmälan ställer nu kvinnan frågan: ”Hur kunde detta hända?”.
Mamman menar att samarbetet mellan kommunen, socialtjänsten, polisen och sjukvården har brustit. Dessutom undrar hon huruvida kvinnan har fått med sig mediciner från antingen hemmet eller psykiatrin.
Efter händelsen har kvinnan också fått veta att psykiatrin inte på förhand kan lova huruvida en patient ska bli inlagd eller inte, uppger hon.
Ivo utreder sedan tidigare hanteringen av kvinnans ärenden på LVM-hemmet, som drivs av Statens institutionsstyrelse.
Ingen kommentar om utredningen kommer att lämnas förrän det att utredningen avslutats, uppgav en verksamhetsjurist för SVT Nyheter Skåne tidigare i veckan.